Det var några av de aktuella politiska frågor som Sydafrikas vicepresident Kgalema Motlanthe tog upp då han på fredagen besökte Uppsala och gav en offentlig föreläsning i universitetets aula.
När det gäller Libyen betonade han starkt hur viktigt det är att alla grupper finns med i förhandlingar och diskussioner om hur en libysk stat ska byggas upp. Han jämförde med sitt eget hemland och hur man där genom försoningsprocesser gick vidare efter apartheidsystemets fall.
– Det förflutna ärver vi, men framtiden skapar vi själva. Den kan inte byggas på hat och hämnd utan på att människor inkluderas i utvecklingen, och på att människor känner sig säkra och trygga. Då kan ett demokratiskt samhälle med respekt för mänskliga rättigheter skapas, sade vicepresidenten.
Sydafrikas väg till demokrati 1994 var på flera sätt lättare än Libyens i dag betonade han.
– Vi hade en stat med färdiga institutioner, vad vi gjorde var att ändra lagarna så att alla grupper oavsett hudfärg kunde delta i samhällsbyggandet. För libyerna är situationen annorlunda. Gaddafi var uttalad motståndare till demokrati, det finns inga gemensamma institutioner eftersom han styrde ett klansamhälle. Det fanns inte en libysk armé, det var Gaddafis privata trupper som försvarade honom och hans maktgrupp. Det är ett mycket större konstitutionellt arbete som väntar övergångsregeringen NTC än det Sydafrika gick igenom, sade Kgalema Motlanthe.
När FN:s säkerhetsråd i mars i år antog resolution 1973 om en flygförbudszon över Libyen som gav Nato möjlighet att inleda attacker mot militära mål, röstade Sydafrika ja till den.
– Resolutionen hade samma mål som den Vägkarta för fred som Afrikanska unionen redan antagit: ett stopp på attacker mot civila, möjligheter att ge humanitärt bistånd, skydd av gästarbetare och inledning av politiska reformer.
Men resolutionen kom att användas för att avsätta en regering, och det vände sig vicepresidenten emot.
– Säkerhetsrådet måste reformeras så att några staters politiska och ekonomiska intressen inte kan tvingas på de mindre mäktiga. Världen behöver ledare med nya sätt att tänka, där global solidaritet är grunden.
Under Sverigebesöket som vice statsminister Jan Björklund stått värd för, har vicepresident Kgalema Motlanthe bland annat träffat representanter för Uppsala universitet, länsstyrelsen, Nordiska Afrikainstitutet och Dag Hammarskjölds minnesfond.