Försökspersoner testar nytt vaccin
En ny typ av influensavaccin ska för första gången prövas på frivilliga försökspersoner i bland annat Uppsala. Det nya vaccinet ges som näsdroppar i stället för att injiceras.
Utöver avdödat influensavirus innehåller det nya vaccinet också ett par fettämnen som ska bidra till att ytterligare stimulera immunförsvaret att bilda skyddande antikroppar och så kallade mördarceller.
Den nya vaccinstudien ska omfatta 180 frivilliga friska yngre och medelålders personer vid fem svenska kliniker, varav två i Uppsala.
I likhet med många andra tidiga prövningar av vaccin och läkemedel kommer kvinnor i fruktsam ålder inte att ingå i den.
De som funderar på att ställa upp som frivilliga i prövningen för att få ett slags genväg till skydd mot den nya influensan, "svininfluensan", tar miste. Det nya försöksvaccinet innehåller en helt annan influensastam som orsakar vanlig säsongsinfluensa, inte det nya svininfluensaviruset.
Näsdroppsvaccinet kommer att ges vid tre tillfällen med tre veckors mellanrum mellan varje. Deltagarna kommer att lämna både blodprover och prover från nässlemhinnan för analys av hur immunförsvaret reagerar på vaccinet.
- Avsikten med den nya studien är i första hand att få en bild av vaccinets säkerhet, vilken dos som är lämplig att använda och förmågan att stimulera immunförsvaret jämfört med gängse injicerbara vaccin, säger Hans Arwidsson.
Resultaten av prövningen väntas vara klara under det andra kvartalet nästa år. Då hoppas Hans Arwidsson kunna inleda samarbete med något större vaccinföretag för att i stor skala testa skyddseffekten av den nya sortens influensavaccin.
- Ett sådant kommande försöksvaccin kan mycket väl tänkas innehålla avdödat virus från fler influensastammar, kanske även det virus som orsakar den pågående influensapandemin, säger Hans Arwidsson.
Prövningen av det nya försöksvaccinet har godkänts av både Läkemedelsverket i Uppsala och den regionala etikprövningsnämnden. Själva prövningen genomförs av Uppsalaföretaget Pharma Consulting Group, som är specialiserat på kliniska prövningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!