Forsmarks huvudägare Vattenfall förlorar för varje dag som går ett antal miljoner kronor på att Forsmarks reaktor 2 inte fungerar som den ska. Meningen var att reaktorn skulle tas i drift 29 oktober efter den årliga revisionen som genomfördes med start i september. Det var en omfattande översyn som gjordes med anledning av att kärnkraftverket förberedde en effekthöjning. Men planeringen sprack och Forsmark 2 kunde inte tas i drift förrän i slutet av december. Som om det inte räckte har reaktorn sedan dess bara körts på reducerad effekt, på grund av vibrationer i högtrycksventilerna som reglerar flödet av ånga till turbinerna.
- Vi kör på ungefär 30 procents effekt fortfarande. Det betyder stora pengar i bortfall varje dygn, säger Claes-Inge Andersson, som är kommunikationschef på Forsmark.
Enligt företagets sätt att räkna handlar det om ett inkomstbortfall på ungefär åtta miljoner kronor om dagen, beroende på det aktuella elpriset. På en månad blir det 240 miljoner kronor. Och sett över sexmånadersperioden från november till april har Forsmarks ägare tappat över en miljard kronor i intäkter. Underleverantören Siemens håller sedan några månader på att utreda problemen. När de kan vara åtgärdade är oklart.
- Det är viktigt för oss att få anläggningen i full drift så snart som möjligt, säger Claes-Inge Andersson.
Men det man förlorar på gungorna tar man ibland igen på karusellerna. Enligt Tommy Johansson på Energimarknadsinspektionen har vinterns låga kärnkraftskapacitet i Sverige i kombination med ovanligt låga temperaturer lett till höjda elpriser. För Vattenfall, som också producerar el genom exempelvis vattenkraft, kan det ha haft en positiv inverkan.
- Om kärnkraftsproduktionen är nedsatt kommer priset på den övriga elen att stiga. Men det råder i stort sett enighet om att det inte motsvarar bortfallet av intäkter från kärnkraftssidan. Också oberoende forskare säger att det är högst osannolikt, även om det bara är elproducenterna som har siffrorna, säger Tommy Johansson.
Kärnkraften står under ett normalår för cirka 40 procent av elproduktionen i Sverige. Till följd av oväntade förseningar i samband med effekthöjningsåtgärder har kärnkraftens bidrag under den här vintern varit betydligt lägre. I mars och april har dock tillgängligheten från kärnkraften förbättrats vilket bidragit till att det rörliga elpriset fallit med nära 40 procent sedan toppnoteringen i februari.