Riksdagens kärnkraftbeslut 2010 innebär att gammal kärnkraft får ersättas med ny. Vattenfall, som äger kärnkraftverket i Forsmark, räknar därför med att företaget blir kvar på orten i åtminstone 30 år till.
Detta öppnar samtidigt för ett mer långsiktigt tänkande och nu vill Forsmarks kärnkraftverk skapa en bättre infrastruktur. I dag är en stor del av verksamheten utspridd. Transporterna går till 50 olika förråd. I framtiden ska transporterna gå till ett. Likaså ska verkstäderna placeras på ett och samma ställe.
Forsmarks kärnkraftverk räknar med att underhållsarbete och revisioner blir effektivare genom att verkstäder och lagerlokaler placeras bredvid varandra. Samtidigt går viss personal flera kilometer om dagen när de ska uträtta arbetsuppgifter. Nu ska alla kontor placeras på samma ställe. Förhoppningen är att man ska vinna tid och förbättra kunskapsöverföringen.
– Tanken är att förståelsen mellan olika personalgrupper ska öka och på så sätt kan alla göra ett bättre jobb, säger Pål Peterson, chef för gemensam service vid Forsmarks kärnkraftverk.
De nya lokalerna placeras mellan Forsmark 3 och Forsmark 2 och betyder att all personal samlas i mitten på kärnkraftverkets verksamhetsområde.
Utöver det ska ett nytt korttidsboende med 558 rum byggas. Här ingår även en idrottshall. Parkeringsplatserna utökas dramatiskt och två nivåer byggs under jord. De nya verkstäderna och lagerlokalerna börjar byggas nästa år. Byggstart för kontoren är planerad till 2015. Allt ska vara färdigbyggt 2019.
– Det ska vara färdigt då, det finns inte så stora valmöjligheter. Utbyggnaden är efterfrågad och efterlängtad, säger Pål Peterson.
Samtidigt vill Forsmarks kärnkraftverk förbättra infrastrukturen i hela regionen. Företaget vill vara en tydligare aktör än tidigare. Förklaringen är att en stor del av kraftverkets personal bor på orter som Uppsala, Gävle och Hallstavik. Prioriterade vägar är därför länsväg 290 och riksväg 76. Visionen är dock att fler anställda ska välja att bosätta sig i Östhammars kommun. Det finns stora områden med byggbar mark, påpekar Pål Peterson.
– Det geografiska läget är det främsta skälet till att folk lämnar Forsmark. Vi vill gärna se spårbunden trafik. Vi kan inte förlita oss på att folk pendlar med bil i framtiden, säger han.
Forsmark bygger ut för två miljarder
Forsmarks kärnkraftverk planerar stora utbyggnader med bland annat nya kontorslokaler och ett korttidsboende med 558 rum. Investeringarna ligger på två miljarder kronor. Byggandet inleds 2013 och ska vara klart sex år senare.
Foto: Monika Miranda Maureira
FAKTA
Investeringar på 30–35 miljarder
Utöver nya lokaler bygger Forsmarks kärnkraftverk ett nytt reningsverk med biologisk rening. Det tidigare ligger på den plats som Svensk kärnbränslehantering (SKB) vill bygga slutförvaret av utbränt kärnbränsle. Det nya reningsverket ska tas i bruk nästa år.
Under en tioårsperiod sker investeringar i infrastruktur för 30–35 miljarder i Forsmark. I dessa ingår SKB:s slutförvar av utbränt kärnbränsle, en investering som stannar på cirka 27 miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!