M: "Gör Vaksala torg till ett restaurangtorg"

Det är för dött på Vaksala torg – det tycker flera politiker i Uppsala. Moderaterna föreslår att omvandla torget till ett restaurangtorg. "Det är ett så himla centralt men så outnyttjat torg", säger Sofia Andersson (M).

"Vill vi ha kvar ett levande city måste vi underlätta för människor att vara här och uppmuntra fler att komma hit", säger Sofia Andersson (M) som vill att Vaksala torg blir ett restaurangtorg.

"Vill vi ha kvar ett levande city måste vi underlätta för människor att vara här och uppmuntra fler att komma hit", säger Sofia Andersson (M) som vill att Vaksala torg blir ett restaurangtorg.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-04-21 05:00

– Här hade det kunnat vara fullt med människor och näringsliv.

Det säger oppositionsrådet Sofia Andersson (M) där hon står mitt på Vaksala torg. Men med undantag för tre så kallade food trucks och några torghandlare i ena hörnet, är torget tomt.

undefined
I september 2021 lade Moderaterna en motion om att "öka attraktiviteten och aktiviteten på Vaksala torg genom att omvandla det till ett restaurangtorg".

Ytan nyttjas i dagsläget främst till torghandel, marknader och loppisar samt de vagnar som ställts upp och serverar mat. Tekniskt sett kan en restaurangägare söka tillstånd för att få ha uteservering på en del av torget redan i dag – men det ligger ju få restauranger på rimliga avstånd till torget, konstaterar Annila Bexelius, avdelningschef på kommunens stadsbyggnadsförvaltning.

– Det finns inga formella hinder egentligen, instämmer Sofia Andersson (M). Men kommunen behöver ta ett initiativ.

undefined
I dag nyttjas Vaksala torg av torghandel och "food trucks".

I september 2021 lade Moderaterna en motion om att omvandla Vaksala torg "till ett restaurangtorg". Det vore bra för både näringslivet och tryggheten, med mer folk i rörelse, tycker partiet. Motionen väntar fortfarande på att tas upp för omröstning i kommunfullmäktige, och Moderaterna hoppas nu att styret ska skynda på processen.

– Förslaget är att börja titta på det, exakt hur det skulle se ut är ju inte bestämt än, säger Sofia Andersson som ser framför sig alternativ som både grönytor för park och lek, och serveringar innanför glasväggar liknande de som i dag finns i Kungsträdgården i Stockholm.

undefined
Vaksala torg – alldeles för outnyttjat, enligt Moderaterna.

Det finns ingen politisk motsättning kring Vaksala torgs utveckling, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V). 

– Jag utgår från att alla vill att det ska vara liv och rörelse på torget. Men om det kräver investeringar är det kanske inte läge just i dag, när det är höga räntor. Så vi måste först titta på vad som är möjligt och vad det kräver för investeringar.

undefined
Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Rafael Waters (S), som är ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, konstaterar att en ny innerstadsstrategi för Uppsala är på gång.

– Det här skulle kunna vara en del i den. Det är bra om vi kan vara hyfsat eniga mellan blocken så att vi kan hitta stabila linjer för hur Uppsala ska utvecklas. Spontant är det ju jättebra om vi öppnar upp och gör det mesta av de ytor vi har i stan.

Två väletablerade food trucks på Vaksala torg är Nok's Taste of Thailand och Hasan Grillmaster. Ägarna, som delar namn med respektive vagn, har båda stått här på torget i flera år och kan förlita sig på en stor skara stamkunder. 

undefined
Hasan Özcans "food truck" Hasan Grillmaster är ett av de återkommande inslagen på Vaksala torg.

Men platsen kan vara lite svår, säger Hasan Özcan, eftersom många människor mest passerar på väg mot centrum. Fler uteserveringar skulle kanske generera fler kunder, tror han.

– Det är inte bra med för mycket konkurrens, tycker däremot Nok Boonvijitv.

undefined
Mer konkurrens på torget? Inte odelat positivt, enligt Nok Boonvijitv, ägare av matvagnen Nok's Taste of Thailand som hon parkerat på torget sex dagar i veckan i fyra år. I alla fall inte om det kommer fler serveringar med samma typ av mat.

Tobias Smedberg konstaterar att torget är "en jättestor yta" och att det måste vara möjligt för torghandeln att samsas med fler verksamheter.

– Om det ska vara just uteserveringar får vi se, vi som kommun måste lyssna på de företag som finns och vad de har för behov, för att skapa en mer attraktiv innerstadsmiljö.

undefined
"Att det ska vara liv och rörelse och att man ska kunna bedriva verksamhet är en självklarhet", tycker Tobias Smedberg (V) som sitter i kommunstyret tillsammans med S och MP.

Innan Vaksala torg kan utvecklas alltför mycket, måste också utredningen om ett eventuellt parkeringsgarage under torget bli färdig.

– Om det blir parkeringsgarage måste ju hela torget rivas upp, säger Annila Bexelius på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vad som händer med Vaksala torg återstår alltså att se.

– Det är ett så himla centralt men så outnyttjat torg, säger Sofia Andersson (M).

Uteserveringar i Uppsala

Högsäsongen för uteserveringar är normalt mellan 1 mars och 15 oktober.

I "Zon A" som är det mest centrala delarna av city, kostar tillstånd för uteservering 3,67 kronor per kvadratmeter och dag.

I "Zon B", exempelvis i Luthagen, Kungsgärdet och Kungsängen, får krögarna betala 2,80 kronor.

Under pandemin sökte många restauranger tillstånd för uteservering även på vinterhalvåret – då tog kommunen heller inte ut någon avgift.

Källa: Stadsbyggnadsförvaltningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!