Det råder akut brist på veterinärer och djurssjukskötare i Sverige och i EU. Om det har bland annat UNT rapporterat i sommar. Samtidigt är utbildningarna mycket populära och alla som vill gå kommer inte in.
Men ska fler kunna gå Sveriges enda veterinärutbildning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, krävs större resurser.
Det här har SLU påpekat i flera år för regeringen. Nu kan påtryckningarna ha gett resultat. För häromdagen meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) att regeringen föreslår utökade anslag för veterinärutbildningen. I budgetpropositionen får utbildningen ett tillskott på 37,5 miljoner kronor för 2022, vilket sedan successivt ska öka till 71 miljoner kronor 2027. Det kan innebära en nära 60-procentig ökning av antalet studenter.
– Vi behöver analysera det här, men preliminärt betyder det att vi kan gå från att anta 100 nya studenter varje år, till att anta 160 när det är fullt utbyggt. Så det här är en stor och väldigt, väldigt rolig sak för oss, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel.
Med 60 fler studenter per årskurs skulle det handla om totalt flera hundra nya studenter som behöver lärare, lokaler och praktisk träning på djur när den föreslagna utbyggnaden är fullt genomförd.
– Så det här blir ett stort omtag för oss, och ett svårt pussel. Men i förslaget får vi pengar för antalet platser men också för att göra de investeringar som behövs, och för att se över hur programmet kan förändras, säger Maria Knutson Wedel.
På veterinärutbildningen är beskedet väldigt välkommet, även om man poängterar att det ännu rör sig om ett förslag och inte ett taget beslut.
– Det här är jättepositivt och en seger och ett gott betyg för SLU som lagt ned ett stort arbete under lång tid på att lyckas övertyga regeringen. Vi kan inte räkna in de här pengarna än, men vi ser ett stort signalvärde i förslaget, säger Henrik Rönnberg, veterinär vid Universitetsdjursjukhuset och professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Inte minst i sommar har personalbristen gjort sig påmind.
– Sommaren har varit otroligt ansträngd och vi har haft svårt med personalläget. Precis som i samhället i övrigt har ju många varit hemma med symtom. Men det har fungerat trots allt, med begränsad beläggning. Så klart vill vi kunna ta emot fler djur, säger han.
En utbyggnad av veterinärutbildningen skulle så klart ge många fler veterinärer – men först om flera år. Frågan är hur den akuta krisen ska lösas. Som UNT berättat har regeringen tillsatt en utredning som ska komma med förslag nästa år. Här vill SLU vara med och bidra.
– Jag tror att mycket kommer att handla om samverkan mellan aktörer och myndigheter för att kunna råda bot på den akuta bristen. Under utredningsarbetet kommer alla inblandade mötas och komma med idéer. Då vill vi vara med och implementera dem på en gång, säger Maria Knutson Wedel.
Och i den akuta bristen är varje nyutexaminerad student viktig. Det behöver inte dröja till 2027 innan antalet på arbetsmarknaden har blivit fler.
– Vi har haft problem att erbjuda studenter som vill återuppta studier efter uppehåll en plats. Det kan komma att ändras nu. Det här är förstås ingen stor bunt studenter men läget på marknaden är så ansträngt att varenda en som kommer ut behövs, säger Henrik Rönnberg.