Förslag på färre direkta val

Kyrkovalet kan komma att förändras efter årets låga valdeltagande. Ärkebiskopen K G Hammar hoppade av måndagens presskonferens och ville inte kommentera valet.

Uppsala2005-09-19 16:14
Det uppsving som märktes vid valdeltagandet 2001 hade till det här kyrkovalet svalnat. Det preliminära valresultatet visar ett deltagande på cirka 12 %, en minskning jämfört med 14,2 % i kyrkovalet 2001.
— Om man trodde att valresultatet förra gången var en tendens för ökat intresse så ser vi nu att det inte var så, sa Lars Friedner, generalsekreterare i Svenska kyrkan vid måndagens presskonferens i Kyrkans hus i Uppsala.
Tanken var att Svenska kyrkans främste företrädare, ärkebiskopen K G Hammar, skulle ha medverkat i presskonferensen. Men han uteblev med pressekreteraren Eva Röllgårdhs motivering att han "fått ändrade planer". Hon förklarade också att ärkebiskopen inte kommer att ge några kommentarer till kyrkovalet under resten av veckan.
— Han kommer att beröra kyrkovalet i sitt inledningstal vid kyrkomötet i nästa vecka.
UNT: Varför vill han inte kommentera valet?
— Jag vet inte. Han har valt att ha det så.
Valet 2001 var ett uppsving för kyrkovalet. Drygt 14 procent av de röstberättigade svenskarna gick och röstade. Men det berodde knappast på ett ökat intresse för kyrkopolitik:
— Förra valet såg vi att det var många som snarare röstade emot än för ett parti, säger Gunnar Edqvist från svenska kyrkans avdelning för kyrkorätt.
Han menar att många den gången ville hindra Sverigedemokraterna från att få ett inflytande över kyrkan.
I år har debatten kring Sverigedemokraterna inte varit lika omfattande och partiet kan med 10 000—12 000 röster i landet dubbla antalet mandat till kyrkomötet.
Trots att valdeltagandet återigen gått ned har Svenska kyrkan inga planer på att förändra kyrkovalet.
Det finns, enligt Lars Friedner, ett förslag om att starta en utredning kring om kyrkovalet ska innehålla färre direkta val. Det finns till och med tankar på att slopa det traditionella kyrkovalet och i stället satsa på handuppräckning i kyrkolokalerna.
Det har också diskuterats om att försöka öka intresset genom att förlägga valet till en större helg för kyrkan, men inte heller detta har kyrkan tagit ställning till.
— Att förlägga valet till en annan tidpunkt på året är inte aktuellt för tillfället, sa Lars Friedner och tillade:
— Ett förslag till förändringar måste komma senast nästa år. Den framförhållningen måste vi ha om förändringarna ska gälla vid valet 2009.

UNT-Fakta


Resultat Kyrkovalet i Uppsala stift
(preliminärt resultat efter att 183 av 218 valdistrikt räknats)

Socialdemokraterna 25 mandat (25)
Centerpartiet 15 mandat (16)
Folkpartiet 5 mandat (5)
Frimodig kyrka 1 mandat (0)
Kristdemokraterna 3 mandat (4)
Miljöpartiet 2 mandat (0)
Moderaterna 11 mandat (12)
Politiskt obundna 12 mandat (13)
Sverigedemokraterna 1 mandat (0)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om