Tidigare under fredagen kunde UNT rapportera om Mikael Oscarssons (KD) förslag om att han vill se över straffskalan för brott mot blåljuspersonal och även införa elektronisk fotboja för unga personer som ett straff under en eller flera helger om man har blivit påkommen att delta i en sådan kriminell aktivitet.
Sandra Friberg är universitetslektor och docent i civilrätt på Uppsala universitet och ser förslaget som tvådelat, där en undersökning om straffskalorna är naturlig, medan den andra delen om elektronisk fotboja är problematiskt och svårtydd.
– Det första låter i linje med vad inrikesminister Anders Ygeman (S) har sagt om att se över straffskalorna. Det är i sig inget kontroversiellt. Att se över straffskalor när vissa brott blir vanligare och upplevs som problematiska är vanligt för att se om det är lämpligt i hur det avspeglar allvaret i gärningarna, säger Sandra Friberg.
Till exempel menar hon att brott mot blåljuspersonal skulle kunna utgöra en straffskärpningsgrund till de aktuella brotten.
– Den här typen av brott i dessa situationer skulle kunna bedömas som försvårande omständigheter. Ungefär som att det ses mer allvarligt när någon har misshandlat en person som är gammal eller är ett barn. På så sätt kan man skärpa straffen.
Däremot ställer hon sig mycket tveksam till förslaget om användning av elektronisk fotboja på unga. Hon förklarar att fotboja och elektronisk övervakning är i dag ett alternativ som påföljd till korta fängelsestraff, vilket innebär ganska allvarliga brott.
Huruvida en åklagare ska kunna besluta om detta när en misstänkt är gripen eller anhållen är oklart och med dagens regelsystem ser hon det som otänkbart.
– I Mikael Oscarssons förslag verkar det som att han vill se en möjlighet att kontrollera de personer som man uppfattar ställer till med problem, innan de ens har varit lagförda, vilket är helt emot varje princip i straffrätten, säger Sandra Friberg och vidareutvecklar sitt resonemang.
– Jag förstår om det finns en önskan att minska problemen i utsatta områden – men elektronisk fotboja är inte möjligt eller lämpligt, och borde inte vara det, då det är frågan om en alternativ verkställan till fängelse. Speciellt när det gäller ungdomar mellan 15 till 18 år som i princip inte kan dömas till fängelse.