Förslag att elever själva får välja gymnasieskola
Kommunens niondeklassare borde själva få bestämma vilken gymnasieskola de skall gå i. Det föreslår den borgerliga minoriteten i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Mohamad Hassan (fp), vice ordförande i UAN, menar att dagens system cementerar utanförskap.
De borgerliga partiernas förslag innebär att eleverna själva skall få välja vilken gymnasieskola de vill gå i. Om antalet sökande till attraktiva gymnasier skulle bli fler än antalet platser, skall elever med högst betyg få förtur, enligt förslaget.
— Vi har ju redan betygsintag till Rosendalsgymnasiet. Varför inte till de andra gymnasierna? undrar Mohamad Hassan.
I Stockholm, där fria gymnasieskoleval redan införts, har systemet kritiserats för att de duktigaste eleverna går i attraktiva skolor i city, medan lågpresterande hamnar i förortsskolor med dåligt rykte.
Väger tyngre
Mohamad Hassan säger att det alltid finns risker med ett nytt system, men att han anser att de fördelar ett fritt val skulle innebära väger tyngre än nackdelarna.
— Det nuvarande systemet cementerar utanförskap. Ta till exempel en duktig elev i Sävja, som söker ett visst program som finns både på Celsius och Katedral. Han eller hon kommer per automatik att hamna i Celsius. Med fria val och betygsintag kunde eleverna istället sökt till Katedral och fått en chans att slå sig in där. I dag har de inte en chans, säger Mohamad Hassan.
UNT sökte under helgen förgäves kommunalrådet Stavros Giangozoglu (s), för en kommentar till den borgerliga oppositionens förslag.
Frågan om fria val av gymnasieskola kommer närmast att tas upp 2 juni i samband med UAN:s arbetsutskott. Beslut fattas av nämnden 16 juni.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!