När kommunens miljökontor förra året inspekterade 55 av Uppsalas förskolor konstaterades att 58 procent av dem hade brister i hygienrutiner och smittskyddsåtgärder.
– Det är väldigt viktigt att sådana rutiner finns. Ofta handlar det om små åtgärder som att tvätta händerna eller ha engångsunderlägg när man byter blöja. Men sådana saker har stor effekt för att förhindra smittspridning, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Carl Hellström.
En av de vanligaste hygienbristerna som miljökontoret har uppmärksammat är att det händer att personalen tvättar händerna i samma vattenho som man använder för att tömma pottor.
– Risken för smittspridning ökar om du tvättar händerna där du rengjort en potta eftersom det kan finnas rester kvar, säger Carl Hellström.
I Uppsala har man bestämt att alla förskolor genom så kallad egenkontroll ska arbeta för att förebygga risker för barnens och personalens hälsa. Och miljökontorets inspektörer upplever att egenkontrollerna successivt leder till bättre kunskap och rutiner.
Carl Hellström betonar att alla förskolor har rutiner kring hygien och smittspridning, men att rutinerna klassas som bristfälliga av miljökontoret om de inte efterlevs helt eller om de inte finns dokumenterade, det vill säga nedskrivna.
Varför måste hygienrutiner stå nedskrivna, huvudsaken är väl att de efterlevs?
– Att ha anslag uppe är ett sätt att förmedla till exempelvis vikarier och nyanställda hur man arbetar. Har man bara muntliga rutiner är det dessutom svårare både förskolorna själva och för oss på miljökontoret att utvärdera dem, säger Carl Hellström.