"Förskolor behöver mer personal"

Olyckan vid Fyrisvallens förskola när en pojke föll i Fyrisån sätter personaltätheten i förskolan i fokus. Det menar Lärarförbundet. Förskolor med små egna gårdar, som Fyrisvallen, gör oftare utflykter och det kräver mer personal.

Uppsala2011-02-15 13:00

Det går vilt till i rutschkanan i Vasaparken. Två femåringar roar sig med att åka kana med full fart in i varandra. Det är Öfre Slotts förskola som är på utflykt.
– Vi har ingen egen gård och måste göra minst en utflykt om dagen för att komma ut. För att kunna göra det är vi en extra i personalen, säger Emma Andersson, förskollärare.
Att tappa bort ett barn är en förskollärares mardröm. Hittills har det aldrig hänt Emma Andersson som beskriver hur personalen arbetar för att alltid hålla koll.
– Vi går alltid först och sist, vi håller alltid barn i händerna, barnen har västar, och så gäller det att aldrig slappna av, utan att ständigt övervaka barnen. Men gör man så här fungerar det jättebra.

Just nu utreds olyckan i förra veckan då ett barn på Fyrisvallens förskola räddades ur Fyrisåns iskalla vatten. Förskolan är inrymd i bostadsrättsföreningen och har bara en liten egen gård. Sådana förskolor måste oftare gå på utflykt, och det ställer högre krav på personalen. Det menar Veronica Haraldsson, huvudskyddsombud på Lärarförbundet.
– De här typerna av gårdar blir fler, samtidigt vet vi att personaltätheten minskar. Det är där allt det här börjar: med politikernas beslut om resurser, och om gruppstorlekar och personaltäthet. Många medarbetare uppger att de gör färre utflykter på grund av att de vuxna har blivit färre.
Hon refererar till en färsk medarbetarundersökning inom Uppsala kommun som visar att personalen inom förskolan generellt sett upplever en väldigt hög arbetsbelastning.
– Alla vittnar om för mycket barn och för lite personal Det är inte så att vi gått och väntat på en olycka, men visst ökar risken när barngrupperna växer.

Fyrisvallens förskola ligger nära järnvägen, Fyrisån och den väl trafikerade Ringgatan. Idag finns inga exakta bestämmelser för hur en utflykt utanför skolområdet ska gå till vid Uppsala kommuns förskolor
– Men jag kan tycka att det vore motiverat vid en sådan här förskola, och tror att vår utredning kan komma att leda till det, säger Monica Tägstström-Bergman, vice chef för förskolan i kommunen.
I tider av förskolebrist kommer nya lösningar på förskolor. Tidigare i vintras berättade UNT om ett beslut att tillåta fler förskolor utan egen gård. En annan möjlighet är att som vid Fyrisvallen ha förskolan i anslutning till bostadsrätterna. Men det har sina brister, exempelvis måste de boende lära sig att alltid stänga grindarna in till fastigheten.
– Det här är ett bekymmer, det är inte alltid de boende tänker på att stänga, säger Monica Tägstström-Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om