Förskolematen prioriteras lågt av landets politiker

Maten på förskolan är ingen högprioriterad fråga för Sveriges kommunpolitiker. Få av dem tänker kompensera i anslagen för ökade priser på råvaror och transporter, så inte heller ansvarig politiker i Uppsala.

Barnen på Myggans förskola serveras hemlagad mat. David Geirup är duktig och smakar på en oliv, men den var inte så god och läggs därmed tillbaks i skålen.

Barnen på Myggans förskola serveras hemlagad mat. David Geirup är duktig och smakar på en oliv, men den var inte så god och läggs därmed tillbaks i skålen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-10-20 08:02
- Vi har en fantastisk kostchef här i kommunen, Monica Rönn, som kan trolla med resurserna och har koll på varenda detalj när det gäller mat i skola och förskola, säger Fredrik Sjöberg (fp), ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning i Uppsala.
Prisökningarna menar han ska mötas med effektiviseringar och rationaliseringar.
- Men vi ska inte göra avkall på vare sig kvantitet eller kvalitet. Maten är oerhört viktig för barnen, det visar all forskning, säger han.
Han säger att Uppsala kommun är en stor inköpare och kan därför pressa priser från leverantörerna.
- En effektivisering är att allt färre förskolor och skolor tillagar i egna lokaler, men det är inget uttalat mål för oss att det ska vara så, säger Fredrik Sjöberg.
Och berättar att hans egna barn på Orrparkens förskola råkat ut för just detta på grund av att Miljökontoret fann att miljökraven inte uppfylldes och nu får de maten från en närbelägen skola. En transport och en längre varmhållning kan leda till att matens kvalitet blir sämre.

Men det finns också förskolor i Uppsala som månar extra om just maten, där den lagas på plats och där man också bemödat sig om att servera den i en lugn miljö där den uttalade ambitionen är att väcka lust hos barnen när det gäller mat.
- Vem lagar maten i dag? Det undrar fyraåriga Sofia och kikar ut i köket på Myggans förskola i Norby.
Det drivs som ett föräldrakooperativ och där turas de fyra förskollärarna om att laga barnens mat med råvaror som de själva handlat. Just denna fredag är det Sandrine Karlsson som står vid spisen och passar riskoket samtidigt som hon vispar i currysåsen till kycklingen som värms i ugnen. Sandrine Karlsson planerar veckomenyerna för två veckor i taget.
- Jag jagar extrapriser och kollar av med kollegerna vad de kan tänka sig att laga, berättar hon medan hon lägger upp skurna grönsaker på assietter.

Grönsaker är det första som serveras och lunchen avslutas alltid med färsk frukt.
- Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska barnen få i sig 500 gram frukt och grönsaker var om dagen, så vi brukar servera frukt även till alla mellanmål, berättar Sandrine Karlsson.
Myggans förskola är en av sex förskolor i Uppsala som är certifierade enligt Livsmedelsverkets och intresseorganisationen Skolmatens vänners riktlinjer för mat i förskolan. Även skolor kan ansöka om certifiering, men i Uppsala är det ännu så länge ingen skola som fått detta diplom.
- Det är ungefär 400 000 barn inskrivna i svenska förskolor. Därför är de en fantastisk plattform att arbeta med förebyggande hälsovård från, säger Annika Unt Widell på Skolmatens vänner.

Organisationen har gjort en undersökning bland förtroendevalda kommunpolitiker i hela landet. Den visar bland annat att få av dem känner till vad maten kostar per elev eller något om matens kvalitet. Fredrik Sjöberg skattar kvaliteten på maten i Uppsala skolor och förskolor som ganska hög trots att han inte känner till Livsmedelsverkets rekommendationer för den i detalj.
- Men det är verkligt oroande att så få kommunpolitiker vill kompensera för kostnadsökningarna. Barn behöver mer näringstät mat än vuxna och man kan inte koka soppa på en spik. Vi väntar fortfarande på att en hel kommun ska certifiera sig, säger Annika Unt Widell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om