Enligt årsbokslutet för 2011 gjorde förskolan i Uppsala kommun ett överskott på 22,8 miljoner kronor, fast köerna var långa under våren och många föräldrar inte kunde få en plats till sina barn. Sett till hela året visar det sig att av de 508 nya platser som skapades blev 141 platser över.
Efter årsskiftet har krisen tilltagit igen och Uppsala kommun har för första gången sedan 2003 brutit mot skollagens krav på att erbjuda föräldrar barnomsorg inom fyra månader. I dag står 200 barn i kö till och med april månad
– Det här beror på att de förskolor vi startade kom i gång sent under våren, exempelvis Rosendals och Väpnarens förskolor med sammantaget 288 platser. De lyckades vi inte fylla i fjol. Nu är alla fyllda. Även några privata förskolor startade under hösten som inte lyckades fylla sina platser, förklarar Göran Hedefalk, barnomsorgsstrateg vid Uppsala kommun.
Anledningen till att det blir sådan obalans mellan vår och höst är att många föräldrar börjar jobba på våren och behöver plats. På hösten slutar många barn på förskolan och börjar i förskoleklass. Då frigörs många platser.
– Men det beror naturligtvis också på att vi har för få platser, säger Göran Hedefalk.
En annan anledning är att många av de nya platserna inte ligger där barnen bor. Föräldrar tackar nej när de får för långt till förskolan. Hur många de är och hur de löser sin barnomsorg är det dock ingen som vet. Kommunalrådet Cecilia Forss (M) med ansvar för barnomsorgen konstaterar att kommunen inte klarat utbyggnaden av barnomsorgen i den takt som var meningen under 2011.
Hur tror du allmänheten uppfattar situationen när barnfamiljer inte får förskoleplats samtidigt som ni gör stora överskott?
– Anledningen till att vi inte har gjort av med pengarna är ju att vi inte lyckats placera alla barn. Det beror ju främst på att vård och bildning inte kunnat få fram lokaler i tillräcklig omfattning, och till en del på att det är svårt att rekrytera förskolelärare. Men vi får lika mycket pengar i årets budget så vi kommer att kunna bygga ut de platser som behövs.
Kan ni inte använda de 22 miljonerna för att kapa köerna nu?
– Nej, vi får inte bunkra upp pengar och vi kan inte förstärka de verksamheter vi har med de här pengarna. Då har vi inte till de nya platser som kommer i år. Det saknas inte pengar till barnomsorgen utan platser till nyinflyttningen.
När blir det balans i barnomsorgen?
– Aldrig. Efterfrågan kommer alltid att vara störst på våren när flest föräldrar börjar jobba, och flest platser blir lediga på hösten när många går från förskolan till skolornas sexårsverksamhet. Men vi ska bygga ut barnomsorgen så att föräldrarna inte behöver köa och det ska vara klart till 2013, säger Cecilia Forss.
Göran Hedefalk tror ändå att de flesta föräldrar som behöver barnomsorg under våren ska kunna få ett erbjudande.
– Vi kommer att få fler platser, men inte tillräckligt mycket för att tillgodose föräldrarnas önskemål fullt ut. Jag hoppas vi ska vara i fas nästa år. Det är målet, säger han.
Trots att många föräldrar hade svårt att hitta omsorg förra året så valde färre att stanna hemma med sina barn och ta ut det kommunala vårdnadsbidraget. Utbetalningarna sjönk, från drygt tio miljoner kronor 2010 till 8,4 miljoner 2011.