Trycket på förskoleplatser är fortsatt högt inom populära områden nära stan, vilket UNT tidigare har berättat.
Stina Söderqvist har en 2-årig dotter på Sten Sture förskola i KAP-området, nedanför Studenternas.
– Det är oroväckande att de utökar grupperna ytterligare. Redan nu har vi sett att det inte finns så store marginaler. Pedagogerna och övrig personal är jätteduktiga, men det oroar mig att de får så dåliga förutsättningar att utföra sitt arbete.
Stinas dotterns barngrupp får en blandning av åldrar, men de flesta kommer att vara mellan två till tre år gamla. Skolverket rekommenderar en sammansättning på upp till 12 barn i de yngre åldersgrupperna, och upp till 15 barn i de äldre åldersgrupperna.
– Höstens förändring är alltså ett kraftigt avsteg från rekommendationerna. Det är anmärkningsvärt, säger hon.
Är du orolig?
– Det är klart att det är oroväckande. Hur ska personalen kunna hålla koll på säkerheten, och samtidigt ge barnen den uppmärksamhet som de behöver?
Hur påverkar det här er som familj?
– I vintras fick vi ofta mejl om att vi skulle hålla våran dotter hemma om det fanns möjlighet på grund av personalbrist. Jag tvingas välja mellan att hjälpa personalen och sköta mitt jobb.
Under våren har larmen om personalbrist från förskolan lugnat ner sig – sannolikt på grund av att inte lika många insjuknar i covid-19. Men Stina är ändå orolig inför höstens influensasäsong och tror att problemen kommer att kvarstå, särskilt när gruppen blir större.
Marie Bjersby Edin är rektor på Sten Sture förskola. Hon vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till UNT att förskolan har fått vädja till föräldrar att hålla sina barn hemma under pandemin på grund av brist på vikarier, vilket nu är åtgärdat. "Under pandemin var det tufft för alla, och vi gjorde vårt bästa", skriver hon.
Varför har ni 19 barn i en grupp?
"Vi är inte tvingade till att ha 19 barn i en grupp, utan vi har valt att ha en organisation med fyra lärgrupper, med blandade åldrar i varje grupp. Vi ser flera fördelar att ha blandade åldersgrupper. Det är positivt för yngre barns språkutveckling att umgås med äldre barn, och de lär sig att ta hänsyn till varandra oavsett ålder. Syskon kan ha samma lärgrupp vilket skapar trygghet hos dem. Under större delen av dagen delar vi in barnen i små grupper – några barn är inne för undervisning medan andra är ute. När barnen är ute så hjälps vi åt, precis som vi gör även i dag."
Ni kan väl ha ett mindre antal barn i varje grupp trots att det är blandade åldrar?
"Ja, vi kommer ha mindre grupper under dagen som är åldersindelade."
Hur ser du på att det skiljer sig så mycket från Skolverkets rekommendation om 12 respektive max 15 barn i en grupp?
"Vi kommer att organisera oss på bästa sätt med de förutsättningar vi har."
Har ni riktlinjer hur många barn som får ingå i en grupp?
"Barngruppens storlek kan se olika ut på olika förskolor, beroende på vilka ekonomiska förutsättningar just den förskolan har. Här på Sten Sture har vi cirka sex barn per pedagog."
Kommer personalen hinna med?
"Att se varje barn och ha god trygghet är vårt viktigaste fokus. Våra pedagoger är både engagerade och lyhörda, så det är jag helt trygg med."