Sedan september har det bankats, spikats och bullrat på Tunabergs sportfält vid Fyrishov. Nu närmar sig bygget av den två våningar höga förskolepaviljongen slutskedet. Den tionde januari kommer 144 barn att kunna flytta in. Torbjörn Sjöberg, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Torgny-Tunabackar har försökt stoppa bygget sedan han fick höra om det.
– Tjänstemännen och politikerna har varit nonchalanta och struntat i att fråga oss som bor här. Det finns ingen brist på förskoleplatser i det här området. Så varför bygga just här? Och till råga på allt sa de att byggnaden skulle smälta in i omgivningen. Men ser den ut att passa in? säger Torbjörn Sjöberg, och tittar på den barackliknade byggnaden.
Anders Uddgren, från fastighetskontoret, menar att allt gått korrekt till.
– Stadsbyggnadskontoret har sett till att bygglovsprövningen har skett snabbt och följt alla regler. Var man än bygger så blir folk upprörda. Det här är inget undantag, säger han.
Bristen på förskoleplatser i Uppsala är inte störst i detta område. I stället är det i centrum, Fålhagen, Luthagen och Kapellgärdet som antalet barn är fler än antalet förskoleplatser.
– Det här betyder att trafikbilden kommer att öka drastiskt i vårt område. Här finns knappt några parkeringsplatser och närmaste busshållsplats ligger en bra bit bort, säger Torbjörn Sjöberg.
Därför har han tillsammans med medlemmar i hyresgästföreningen föreslagit flera andra platser att sätta upp paviljonger på.
– Till exempel Portalgatan där behovet av förskoleplatser är större eller vid F16 där det finns gott om parkeringsmöjligheter.
Cecilia Forss, som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala, menar att det inte finns några andra alternativ.
– Vi har provat nästan vartenda kvarter i hela kommunen men det har visat sig att det inte finns så många val där man verkligen kan ha en förskola. Varken Portalgatans eller F16:s mark tillhör kommunen och vi får inte bygga på andras mark hur som helst. Och lagen säger även till exempel att man ska bygga så nära där barn bor som möjligt, då är inte F16 ett bra alternativ, säger hon och fortsätter:
– Att trafiken kommer att öka i området är en rimlig bieffekt. Men förhoppningsvis kommer många även att cykla eller åka buss till och från förskolan. Och det handlar om två gånger per dag. Paviljongen är en bra tillfällig lösning.
Förskolepaviljongen har i dag lov att stå kvar i fem år. Efter fem år kan bygglovet förlängas fem år till, men efter det måste det i dess nuvarande form tas bort. Torbjörn Sjöberg vill att paviljongen ska bort redan nu, men tror att kommunens plan är att få den att omvandlas till en permanent förskola. I dagsläget är detta dock inte möjligt. Då måste det ske en ändring i detaljplanen. Cecilia Forss är inte främmande för att i framtiden försöka förändra bygglovet.
– Finns det en möjlighet att göra om förskolepaviljongen till en permanent lösning i framtiden ska vi se över det.
Varför satsar ni inte på permanenta lösningar från början?
– Just nu byggs flera permanenta förskolor ut, till exempel vid Liljeforsskolan. Och ännu fler kommer att byggas ut i framtiden för att lösa den kommande bristen. Paviljongerna är för det akuta behovet, säger Cecilia Forss.
Hyresrättsföreningen Torgny-Tunabackar har överklagat bygglovet av förskolepaviljongen på Fyrisfjädern till länsstyrelsen, men nu fått avslag.
Är det inte dags att acceptera paviljongen?
– Vi kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten och enda upp till regeringsrätten om det så behövs. Vi hoppas fortfarande att det blir byggstopp och att grönområdet återställs, säger Torbjörn Sjöberg.
Förskolebygget upprör närboende
Bristen på förskoleplatser i Uppsala återkommer vår efter vår. Åter är lösningen tillfälliga paviljonger. Men boende i närheten av paviljongbygget på Fyrisfjärden är upprörda och tycker att kommunen har skött bygglovet illa.
Torbjörn Sjöberg är ordförande i hyresgästföreningen Torgny-Tunabackar.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!