Förskolebarn testas för hepatit A

Då en förskoleanställd visat sig vara smittad med hepatit A uppmanas alla föräldrar att testa sina barn. Hepatit A-virus ger sällan symptom hos barn under fem år - på gott och ont.

Foto: Louise Åsenheim

Uppsala2014-09-25 14:18

I veckan stod det klart att en vikarie på en förskola i Uppsala varit på jobbet med hepatit A-smitta. I samråd med Smittskyddsenheten uppmanas föräldrarna till de barn som varit i kontakt med personen att uppsöka läkare för att ta blodprov.

– Det som är både bra och problematiskt med små barn är att de inte blir sjuka av viruset. Den som är under fem år får på sin höjd diarré. Därför märks det inte om de är smittade och risken är stor att de går på dagis ändå, och smittar andra, berättar biträdande smittskyddsläkare Helena Palmgren.

Om någon mer på förskolan visar sig ha drabbats av hepatit A-viruset kommer den personen att stängas av tills inkubationstiden är över, vilket kan ta två till sex veckor. Både den smittade och övriga på förskoleavdelningen kommer i sådana fall uppmanas att vaccinera sig.

Hepatit A smittar via livsmedel, vatten och handkontakt. Mellan 50 och 150 fall rapporteras per år i Sverige, varav hälften blivit smittade utanför Europa. Helena Palmgren berättar att hepatit A är det minst farliga hepatitviruset.

– Det är inte dödligt och man riskerar ingen kronisk infektion, till skillnad från med hepatit B och C. Dessutom får man livslång immunitet mot viruset om man en gång haft hepatit A.

Däremot blir sjukdomen ofta långdragen för vuxna. De första symptomen brukar vara influensaliknande - feber och värk i kroppen. Därefter kan man bli illamående och tappa aptiten, för att sedan få en gulaktig färg på ögonvitor och hud. Detta går i regel över på några dagar, men ofta känner man sig utmattad i upp till tre månader efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om