2001 stiftades en lag om att kommunerna var skyldiga att erbjuda minst 15 timmars förskola i veckan till arbetslösas barn. Forskare vid Uppsala universitet och IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) har studerat vad som hände med dessa barns hälsa efter att de fick börja på förskola. Detta gjordes genom att studera sjukhusinläggningar och förskrivna läkemedel.
Uppsala fanns inte bland de totalt 150 kommuner som studerades.
Forskarna tittade på åren före och efter reformen och jämförde utvecklingen. På kort sikt såg man en ökning av barn som vårdades på sjukhus för infektionsrelaterade sjukdomar.
– Vi följde sedan upp barnen i mellanstadiet och då fann vi inga effekter av förskoletillgång vad gäller risken att behöva vårdas på sjukhus. Däremot såg vi att barn som har haft tillgång till förskola har en lägre sannolikhet att förskrivas läkemedel för astma, allergier och andra luftvägsbesvär, säger Anna Sjögrenen, av fyra författare till rapporten.
Forskarna menar att en möjlig förklaring kan vara att barnen blir utsatta för en större mängd mikroorganismer på förskolan, vilket kan minska risken för luftvägsbesvär.
Vad drar ni för slutsatser av detta?
– En slutsats man kan dra är att det troligtvis är klokt att låta den här gruppen barn ha tillgång till förskola om det på längre sikt skyddar mot luftvägsbesvär. Det ser ut att ha en positiv effekt, säger Anna Sjögren.