Förskola drar ned på sockret
Färre födelsedagskalas samt smörgåsar i stället för bullar. Så jobbar Gluntens Montessoriskola i Uppsala för att begränsa sockermängderna.
— Tidigare kunde barnen ha med sig eget mellanmål. Då förekom det att de tog med sig bullar eller sockrade pålägg, berättar lärarinnan Anneli Fröhlén.
Barn som inte hade med sig sockerprodukter kunde då bli avundsjuka så numera ser skolan till att stå för nyttigare mellanmål. Söta krämer som serverades ibland har tagits bort.
De 6-7-åringar som Anneli Fröhlén undervisar var tidigare samlade i en grupp på 40 barn. Det innebar 40 födelsedagskalas om året med glass.
Delas in i grupper
— Vi har nu delat in barnen i grupper om 13 barn. Därigenom blir det färre födelsedagskalas i varje grupp och vi får ner sockermängderna, berättar Anneli Fröhlén.
Ytterligare ett steg i samma riktning är förslag på att barnen ska göra mindre söta bakverk när de skapar i köket.
Sjuåriga Ellen Ström har inget emot satsningen.
— Det är bra med mindre socker. Då får man inte diabetes som en i min klass har fått, säger hon.
Sjuåriga Priyanka Alzén verkar tycka att sockerjakten gått väl långt.
— Jag börjar tröttna på mackor och juice hela tiden. Det vore bra om vi fick saft ibland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!