Forskningsstudie: Rökare dör ofta i medelåldern

Rökning ökar drastiskt risken för att dö redan i medelåldern. Mer än två tredjedelar av storrökande män och var fjärde storrökande kvinna dör före 70 års ålder.

Uppsala2006-03-21 15:14
Det framgår av en stor norsk studie, som på tisdagen publicerades i den välrenommerade medicintidskriften Annals of Internal Medicine.
Undersökningen är en av de få större studier som kartlagt hur rökning påverkar risken för att dö i förtid för både kvinnor och män.
Studien bygger på uppgifter om bland annat rökvanorna hos 50 000 vuxna personer, nästan lika många kvinnor som män, som forskarna följt under 25 år.
Under uppföljningen dog 2 333 av kvinnorna och 4 580 av männen innan de fyllt 70 år, en del redan i 40-50-årsåldern.

Flera gånger vanligare
En närmare analys visade att det var flera gånger vanligare att rökare, i synnerhet storrökare, dog redan i medelåldern än att icke-rökare gjorde det.
26 procent av kvinnorna och 41 procent av männen som rökte minst 20 cigarretter per dag dog före 70 års ålder. För kvinnor och män som aldrig rökt var motsvarande siffror bara nio respektive 14 procent.
Även för dem som rökte färre än 20 cigarretter per dag var dödligheten i medelåldern rejält förhöjd, om än inte så mycket som för storrökarna.
Att rökande män oftare än rökande kvinnor dog redan i medelåldern förklarades helt av att de har betydligt högre dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar. Däremot var död i lungcancer före 70 års ålder lika vanlig bland rökande kvinnor som bland rökande män.
Samtidigt visar studien att både kvinnliga och manliga rökare påtagligt ökar sina chanser att överleva 70-årsdagen om de fimpar för gott än om de slutar att röka. Ju tidigare i livet de slutar, desto större är chansen att det kommer att lägga år till livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!