Forskning om miljövänlig kommunpolitik
De allra flesta människor avstår från miljövänliga alternativ som är dyra eller besvärliga. Därför behöver kommuner göra det enkelt för människor att åka kollektivt och att vara miljövänlig, enligt professor Per G Berg.
Foto: Rolf Hamilton
- Städer som Uppsala behöver göra något radikalt åt transporterna. De bör satsa på spårbundet och underlätta för cyklar. Men framför allt måste de göra det enkelt för människor att använda fler resemedel än bilen, säger Per G Berg.
Just det här med enkelheten är nyckeln, förklarar han. När det blir krångligt eller jobbigt att åka kollektivt, väljer människor bilen. Det skulle göra stor skillnad för miljön om fler pendlare avstod från bilen. Men kollektivtrafiken kan bara locka bilister om den är enkel och bekväm - hela vägen.
- Bland det viktigaste är mer samordning av trafiken. Tidtabellerna måste stämma ihop. Det måste kännas tryggt där man byter, säger han.
Resecentrum ser han som ett bra steg. Men nästan ännu viktigare bedömer han att det är med många kompletterande knutpunkter. Där ska människor enkelt kunna byta buss eller parkera bilar och cyklar, till exempel i Östervåla eller vid ändhållplatsen i Hågaby. Han förklarar att knutpunkterna måste vara precis där servicen finns.
- Det behövs att man upplever: Det är här jag byter, jag kan handla och jag kan vänta inne i värmen på vintern. Man ska alltså inte behöva vänta ute på perrongen, som i Knivsta i dag.
Per G Berg föreslår också att kommuner hjälper människor som vill minska sin energiförbrukning eller som vill köpa lokal mat. Sverige har för stora bostäder, förklarar han, och vi värmer dem för mycket när vi inte ens är hemma. Men det går att minska värmeåtgången ordentligt utan att själv frysa, inte minst genom isolering.
Eftersom människor inte gärna gör det som ger omak blir konsumentupplysning så viktigt, är Per G Bergs slutsats. Invånarna kan börja vara mycket mer miljövänliga om de får veta de bekvämaste och enklaste sätten.
- Det har visat sig att det mest effektiva en kommun kan göra är energirådgivning. Med rådgivning kan individer göra stora insatser, utan att det behöver kosta bekvämlighet. När folk får veta vad de kan göra och vad de tjänar, gör de det. Vi kan halvera energianvändningen med de metoder vi redan har.
Fler tips från Per G Berg till kommuner
- Ställ krav på hållbarhet och noggrannhet vid offentliga byggen. Själva bygget blir dyrare, men det sparar man lätt in på driften.
- Uppmärksamma behoven i kommunens mindre samhällen. Mår små orter bra och har service kan bilismen minskas.
- Stärk konsumentupplysningen och hjälp människor att hitta den lokalt producerade Upplandsmaten. Det gynnar dessutom lokalt näringsliv.
- Servera lokal mat i skolor och äldreomsorg.
- Kör bussar med alternativa bränslen. Det gör inte väldig skillnad för miljön i dag, men blir allt viktigare ju fler som åker kollektivt. Samtidigt driver det på utvecklingen av bättre teknik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!