Forskning kan lämna landstingets regi

Den kliniska forskningen lyfts från landstingen och Uppsala blir ett av sex universitetsmedicinska centra i landet, föreslår en statlig utredning.- Det är en mycket tilltalande tanke, säger Britt Skogseid, vicerektor för det medicinska området på Uppsala universitet.

Uppsala2009-05-05 16:39
Regeringens utredare, professor Olle Stendahl, hade till uppgift att ta reda på varför Sverige tappat inom den kliniska forskningen och komma med förslag på hur vi ska bli världsledande igen. På tisdagen kom hans slutbetänkande.
- Andra länder har samlat sin forskning i nationella centra, medan vi fortsatt att tänka lokalt och regionalt. Våra universitetssjukhus fungerar mer som regionsjukhus och när ekonomin blir trängd får forskningen lida, säger han.
Receptet är universitetsmedicinska centra (UMC) som ska fungera som fristående bolag, med staten och landstingen som ägare, och gemensamt ledda av universiteten och landstingen. Samtidigt inrättas en nationell fond med medel för att säkra den dyra kliniska forskningen på lång sikt.

Tanken är att UMC ska innebära att forskning inte ställs mot vård, och att kontakterna underlättas med alla parter, som med företag i läkemedelsindustrin, med donatorer och med de stora patientgrupper som krävs för kliniska studier.
Britt Skogseid bekräftar bilden av en forskning på undantag i en landstingsstyrd vård.
- Luften har gått ur systemet och det är svårt att hinna med forskningen. Det finns också attitydproblem av typen att man tar "forskningsledigt" och det tycker jag är en styggelse.
- Samtidigt vill jag poängtera att den nuvarande ledningen på Akademiska sjukhuset är mycket forskningsinriktad och bland annat infört forskningsbokslut. Men resurserna räcker inte till, säger hon.

Ett UMC Uppsala, isolerat från landstingssjukvården, skulle underlätta nationella och internationella kontakter och kunna innebära ett lyft för den kliniska forskningen, anser hon.
Regeringen kommer att fatta beslut om de nya förslagen efter att remissinstanserna sagt sitt. I en kommentar till utredningen talade utbildningsminister Lars Leijonborg (FP) om "ett utmärkt beslutsunderlag" och socialminister Göran Hägglund (KD) om välkända problem som nu fått möjliga lösningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om