Föräldrastöd avgörande för högsta betygen

När skolan blir en allt mer social plats flyttas mer skolarbete hem. Att ha akademikerföräldrar som kan hjälpa till kan vara avgörande för betygen, visar en ny Uppsalastudie.

Göran Nygren är forskare i kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet. Här står han framför Vaksalaskolan som dock inte är en av de två skolorna i studien.

Göran Nygren är forskare i kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet. Här står han framför Vaksalaskolan som dock inte är en av de två skolorna i studien.

Foto: Pressbild

Uppsala2021-10-26 05:00

I sin nya avhandling "Jag vill ha bra betyg" har Uppsalaforskaren Göran Nygren tagit reda på vilka faktorer som påverkar högstadieelevers betyg.

– Hemmet och familjens betydelse blir allt viktigare för elevernas skolgång och skolresultat. Att bara hänvisa till att eleverna hade lätt för vissa ämnen eller att de ansträngde sig mer kunde inte ensamt förklara de bra skolresultaten, säger han.

Sedan år 2000 har han varit på plats på två av Uppsalas högpresterande högstadieskolor och bland annat djupintervjuat elever i tre klasser.

Göran Nygren menar att allt fler av den svenska skolans examinerande moment görs hemma i dag än för 30 år sedan. Det gynnar elever som har möjlighet att få hjälp av föräldrar, syskon, men även andra släktingar.

– Föräldrarna lär sina barn allt från hur man planerar sina studier till skriv- och lässtrategier. Man går även in i skolarbetet och färdigställer skriftliga uppgifter.

Är det vanligt att föräldrar hjälper att skriva examinerande uppgifter?

– Ja, det är ganska vanligt.

Nästan alla föräldrar som hjälpte sina barn var akademiker eller pedagoger. Det var i lika stor utsträckning elever som bad om hjälp som det var föräldrar som tog initiativet.

– Dessa elever fick ett väldigt avancerat stöd. Det gör det svårt att ge en likvärdig utbildning till alla elever, säger han.

Göran Nygren menar att de som inte är uppväxta i en akademikerfamilj därför missgynnas av dagens skolsystem.

Många elever med höga betyg valde även att göra så mycket som möjligt av skolarbetet hemma, delvis för att de ansåg att de fick bättre hjälp där. Samtidigt såg de skolan mer som en social arena där de kunde umgås med sina vänner. Därför var det även svårare att koncentrera sig där.

Eftersom hemstudier har stor påverkan på betygen får det en negativ effekt på elever som inte kan få samma hjälp hemma. Speciellt för de elever som inte ens har möjlighet till en bra studiemiljö, menar Göran Nygren. När han talade med elever med lägre betyg kunde de berätta att de bodde trångt och stökigt.

– En kille som bodde på HVB-hem kunde inte använda mobil eller dator, vilket gav sämre möjligheter för hemarbete.

Göran Nygren anser att skolan i dag domineras av examinationer och att det är negativt för alla elever.

– De berättade att bara ville ha höga betyg till gymnasiet. Det fanns ingen lust och glädje för lärande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!