Forskarutbildningar ska granskas

Universiteten ska kunna bli av med rätten att examinera doktorer om kvaliteten på forskarutbildningen är för dålig. Det föreslår regeringen i en ny proposition.

Uppsala2009-03-13 13:52
Före jul blev Uppsala universitet av med rätten att examinera specialistsjuksköterske-studenter. Utbildningarna ansågs inte hålla måttet.

I framtiden vill regeringen att den möjligheten ska finnas även för forskarutbildningar som är för dåliga. Det sade högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) på fredagen när han presenterade en proposition om forskarutbildningen.
- I dag saknas lite överraskande den möjligheten, och vi tycker inte att man ska kunna vila på gamla lagrar. Därför vill vi ha återkommande kvalitetsgranskningar av fakulteterna, säger Lars Leijonborg.

Hur granskningen exakt ska gå till gav han inga klara besked om, men kallade det för en "kontroversiell fråga". Lars Leijonborg nämnde i sammanhanget vad som sades i forskningspropositionen i höstas om kvalitetskontroll genom citeringar i vetenskapliga tidskrifter i kombination om förmåga att attrahera externt kapital. I fortsättningen ska det ligga till grund för hur regeringen fördelar sina resurser till universitetet och högskolor enligt principen bättre kvalitet, mer pengar. En utredare ska nu föreslå en modell för att utveckla detta, meddelade Lars Leijonborg.

Förslaget välkomnas av doktorandnämndens ordförande vid Uppsala universitet, Petra Hansson.
- Det är rimligt att den här examensrätten ska kunna dras in precis som den för grundutbildningen, säger hon.
Frågan om hur bedömningar av kvaliteten ska göras är central - och svår, menar hon.
- Vilka kriterier ska användas? En bra forskarutbildning handlar om mycket mer än bara citeringar och externa anslag. Man måste även titta på kursutbud, handledningens kvalitet, arbetsvillkoren, med mera, säger hon.

Uppsala universitets rektor Anders Hallberg tycker att universiteten i dag redan har ett bra och sedan århuundraden etablerat eget system för utvärderingar och kontroll av forskarutbildningarna. Och han tror inte att Uppsala universitet ska behöva oroa sig för indragna examensrätter för doktorer.
- Jag har svårt att se att det skulle kunna hända här, säger han.

Lars Leijonborg slog också fast att inga fler högskolor kommer att få universitetsstatus. Det är bra, menar Anders Hallberg.
- Vi har varit oroliga för att fler universitet ska bildas. Vi har sett en utspädning av anslagen när antalet universitet har blivit fler. De pengarna hade haft mycket större verkan om de gått till de befintliga universiteten, säger Anders Hallberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!