I dag finansieras forskarstudier på tre olika sätt, via anställning, utbildningsbidrag eller stipendier. Under hösten 2011 var cirka 60 procent av alla doktorander i landet anställda, medan resterande hade utbildningsbidrag eller stipendier. Uppsala universitet är tillsammans med Karolinska institutet, de enda större lärosäten som fortfarande inte beslutat om att avskaffa utbildningsbidraget.
Nackdelen med utbildningsbidrag är att de inte garanterar samma sociala försäkringar som en anställning gör.
– Att finansieras med utbildningsbidrag är i flera avseenden sämre än doktorandanställning, inte bara för att det ger en lägre månadsinkomst utan även för att det inte ger grund för sjuk- eller föräldrapenning, säger Jenny Ehnberg, ordförande för doktorandnämnden vid Uppsala universitet.
Rektor Eva Åkesson menar att det även är en fråga om jämlikhet, eftersom möjligheten att anställa doktorander ser väldigt olika ut vid institutionerna.
Utbildningsbidraget ligger i dag på 15 500 kronor och ingångslönen för en doktorand ligger på 22 400 kronor. Nu när bidragen kommer att avskaffas, innebär det en kostnadsökning med ungefär 40 miljoner kronor per år för institutionerna.
– Det är framför allt de mindre institutionerna som är oroliga över hur deras ekonomi skulle klara av ett eventuellt avskaffande, säger Margaretha Andersson, enhetschef vid Uppsala universitet.
Utbildningsbidragen ska avskaffas från och med den 1 januari 2015.