Forskare: Att avstå sex inget alternativ trots pandemi

Spridningen av klamydia minskade något i Sverige under pandemin – men bara i början. Slutsatsen: Sexualdriften var starkare än pandemirestriktionerna.

"En av våra slutsatser är att det inte setts som ett alternativ att inte ha sex, trots rekommendationen om att hålla avstånd", säger Björn Herrmann, docent i mikrobiologi.

"En av våra slutsatser är att det inte setts som ett alternativ att inte ha sex, trots rekommendationen om att hålla avstånd", säger Björn Herrmann, docent i mikrobiologi.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2022-05-11 05:00

Med pandemins restriktioner och stränga budskap om att hålla avstånd skulle man kunna tro att vi avstått från sex i högre grad och att färre därmed smittats av sexuellt överförbara sjukdomar.

Nu har forskare från bland annat Uppsala universitet försökt svara på om det verkligen blev så, och om Sverige skiljde sig från Norge och Danmark som till en början hade hårdare restriktioner.

– En av våra slutsatser är att det inte setts som ett alternativ att inte ha sex, trots rekommendationen om att hålla avstånd, säger Björn Herrmann, docent i mikrobiologi vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, en av studiens författare.

Klamydiafallen i Sverige gick förvisso ner under våren 2020, men kurvan steg under andra halvåret. Samma utveckling fanns i alla tre skandinaviska länder.   

Förklaringen tros vara att de yngre som är de mest sexuellt aktiva och risktagande var de som löpte minst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. 

Överraskar resultaten er? 

– Inte direkt, men samtidigt kan man tänka sig att så massiva restriktioner där budskapet om att hålla avstånd upprepades som ett mantra, borde haft effekt på just sexuellt överförbara sjukdomar. Det här visar att sexualdriften är stark, starkare än covidrestriktionerna. Det säger något om människan, säger Björn Herrmann. 

Minskningen av klamydiafallen hade kunnat förklaras av minskad testning. Men i Sverige har vi gratis testning, och en stor andel görs genom hemprovtagning.

– Under pandemin med minskad tillgång till hälsovård har det varit väldigt bra med hemprovtagning. Testproceduren har fungerat bra hela tiden. Så vi tror att minskningen speglar verkligheten.

undefined
Björn Herrmann, är docent och mikrobiolog och forskar om klamydia. Hemmaprovtagningen av klamydia som tillämpas i Sverige har varit bra under pandemin.

Det som gör studien unik, menar Björn Herrmann, är jämförelsen länder och restriktionsnivåer emellan. 

– Det finns skillnader, men inte så stora som man kanske skulle kunna tro. Restriktioner verkar ha begränsad effekt på spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar.

Forskarna har också tittat på antalet fall av gonorré. Där syns en större minskning. Den förklaras sannolikt av att sjukdomen till stor del finns hos män som har sex med män, med ett högt risktagande som reser utomlands frekvent. Men pandemin stoppade resandet och smittan sjönk.

Som en referenspunkt till spridningen av de sexuellt överförbara sjukdomarna har forskarna tittat på nivån av restriktionerna i respektive land. Enligt Björn Herrmann har det funnits en utbredd bild av att Sverige varit slappt och att Norge och Danmark bemött viruset hårdare. Men det gäller endast för inledningen av pandemin, enligt det restriktionsindex som forskarna har använt. 

Indexet är framtaget vid universitetet i Oxford och bygger på en lång rad olika restriktioner, som reseförbud, stängningar av skolor och arbetsplatser, informationsinsatser och testningspolicys, med mera. Enligt indexet var nivån av restriktioner lika hög eller högre i Sverige efter våren 2020, jämfört med Norge och Danmark.

– Indexet är inte en absolut sanning, men säger något och gör det möjligt att jämföra länder. Vår tolkning är att Sverige missade den viktiga starten våren 2020 och då var alltför passiv. Men att det inte gäller för pandemin efter det, säger Björn Herrmann.

Studien har gjorts tillsammans med forskare i Danmark och Norge samt i andra regioner i Sverige. Den är antagen av och kommer att publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Infectious diseases.

Klamydiafallen minskar

Klamydia är en vanlig könssjukdom. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom slidsamlag eller analsamlag.

Förekomsten i befolkningen har gått ned sedan 2011, då den låg på knappt 400 fall per 100 000 invånare, till drygt 300 under 2018. Därefter ökade förekomsten något fram till pandemin 2020 då kurvan vek nedåt igen, tillbaka mot drygt 300 fall per 100 000 invånare.

Klamydiaminskningen under 2020 sågs främst i åldersgrupperna 25–34 år.

Källa: 1177.se, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!