Forskarkritik mot belönad miljöfilm
I Uppsala arrangerar under våren många företag och myndigheter miljöseminarier. Al Gores Oscarbelönade dokumentärfilm En obekväm sanning har bidragit till det ökade intresset. Men filmen, som ska ses av 1 000 skolelever i Uppsala, får kritik av forskare.
Pär Holmgren föreläser för lärare på Filmstaden.
Foto: Jörgen Hagelqvist
I förra veckan visades filmen för cirka 100 högstadie- och gymnasielärare på Filmstaden i Uppsala. Lärarna fick också lyssna på ett föredrag av SVT:s väderchef, meteorologen Pär Holmgren.
- Intresset för de stora miljöfrågorna har ökat otroligt det senaste halvåret. Ibland får jag tio förfrågningar om dagen om jag kan komma och föreläsa, säger Pär Holmgren.
Någon förklaring till varför intresset ökat just nu har han inte, men en gissning:
- Jag tror att många tidningsredaktioner inte vågade ta tag i frågan före valet - det skulle se ut som att de tog ställning, säger Pär Holmgren.
Efter valet brast fördämningarna. Spaltkilometer skrevs om den globala uppvärmningen. När nu Al Gores dokumentärfilm kommit till Sverige har allt fler företag, myndigheter och organisationer börjat arrangera visningar.
Filmen visas bland annat på socialdemokraternas extrakongress.
I veckan arrangerade Elanders i Uppsala en visning för sina kunder och medarbetare. Uppslutningen blev mycket stor, cirka 120 personer bänkade sig i Slottsbiografen.
- På våra vanliga föredrag kommer det 15-20 personer. Det här visar att klimatfrågan engagerar. Dels knyter vi bättre kontakter med våra kunder, dels gör vi faktiskt någonting bra för miljön på det här sättet. Alla vinner på det, säger Jim Palmquist, marknadschef på Elanders.
Många analytiker tror att miljöfrågorna kommer att genomsyra företagsvärlden och politiken de kommande åren.
- Det har sagts att miljöboomen är större än it-boomen, säger Jim Palmquist.
Frågan är om bubblan är lika stor. Tidigare miljölarm, som att mänsklig nedsmutsning påskyndade istiden (70-talet) eller att ozonskiktet i atmosfären var på väg att försvinna (80-talet), har klingat ut.
- Den globala uppvärmningen konstaterades redan i slutet på 1800-talet. De första vetenskapligt tillförlitliga mätningarna gjordes på 50- och 60-talet. Det här är ingen ny fråga, säger Pär Holmgren.
Medan Al Gore far runt jorden som en miljöjesus och presenterar det ena skräckscenariet värre än det andra för hänförda skaror, värjer sig Pär Holmgren mot de värsta domedagsprofetiorna.
- Al Gore säger att vattennivån kan höjas med sex-åtta meter inom vår livstid, det tycker jag är lite överdrivet. Det scenariot ligger ett par hundra år framåt i tiden, säger Pär Holmgren.
Han tycker inte heller att Al Gores scenario där Golfströmmen avstannar som följd av att Grönlandsglaciärerna skulle smälta och rinna ut i Atlanten är helt trovärdig.
- Men klimatförändringen är på bara några decenniers sikt ett reellt och stort hot mot hela jordens befolkning. Vi måste agera nu för att ha en chans att stoppa det, säger Pär Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!