Framför ett stort tält på Stora torget sitter arkeologen John Worley vid en sandlåda och berättar för barnen hur de ska gå tillväga när de gräver ut arkeologiska fynd. Leo och Samuel Fernqvist ropar entusiastiskt när de hittar både tänder och mynt som ligger gömda i sanden. De borstar försiktigt av skatterna med den lilla borsten som sitter på spadskaftet.
– Det är kanske inte så verklighetstroget men det ska skapa ett intresse och förståelse för vad arkeologi är, säger John Worley.
Forskarfredagen är en slags prova-på dag för barn och ungdomar för att göra dem nyfikna på forskning.
– Tanken är att visa att forskning är kul och att alla kan forska, säger projektledare Gunilla Sthyr.
I tältet kan man orientera sig bland allt från språkvetare, medicinare och åskforskare till arkeologer och energiforskare. Kompisarna Vivian Bergvall, Esmeralda Cruz och Rebecca Bergström testar hur det fungerar med solceller. De går i 6:an på Raoul Wallenbergsskolan i Uppsala och är här på sin NO-lektion. Alla är intresserade av forskning, både Rebecca och Esmeralda skulle helst forska om dinosaurier medan Vivian tycker att språk verkar roligast.
– Det är viktigt att visa upp forskningen, och här på Stora torget når vi även dem som inte självklart går till Ångströmlaboratoriet på öppet hus, säger Gunilla Sthyr.
Researchers’ Night, som är det internationella namnet för projektet, arrangerades första gången 2005 i Europa i Sverige. I år ordnas det på 22 orter över Sverige. Projektet är initierat av EU-kommissionen och koordinerars av Vetenskap & Allmänhet i Sverige.