Forskaren: Så pratar du om döden med barnen

På alla helgons dag tänder vi ett ljus och minns våra döda. För i synnerhet barn kan frågorna då vara många. Forskaren Rakel Eklunds budskap är klart: "Inkludera och prata med barnen om detta".

På alla helgons dag tänder vi ett ljus och minns våra döda. För  i synnerhet barn kan då frågorna vara många. Forskaren Rakel Eklunds budskap är klart: "Inkludera och prata med barnen om detta".

På alla helgons dag tänder vi ett ljus och minns våra döda. För i synnerhet barn kan då frågorna vara många. Forskaren Rakel Eklunds budskap är klart: "Inkludera och prata med barnen om detta".

Foto: Andreas Sjölin

Uppsala2021-11-06 10:47

Vi träffar Rakel Eklund i Engelska parken, strax intill gamla kyrkogården i Uppsala, för att prata om hur man samtalar med barn om döden. 

En bit bort i en lekpark finns många barn och på en cykel som passerar nära oss frågar ett barn sin mamma varför det säljs blommor vid kyrkogården den här dagen.

undefined
På alla helgons dag tänder vi ett ljus och minns våra döda. För i synnerhet barn kan då frågorna vara många. Forskaren Rakel Eklunds budskap är klart: "Inkludera och prata med barnen om detta".

Rakel Eklund är specialistsjuksköterskan som arbetat inom psykiatrisk vård och doktorerat inom palliativ vård. Hon arbetar i dag på Institutionen för neurovetenskap med barn och deras möjligheter att göra sig hörda i olika sammanhang liksom med utvärdering av psykosociala stödinsatser för barnfamiljer i utsatta livssituationer.

Nyligen publicerade hon en lista med fem råd som man kan följa när man samtalar med barn och döden. Råden har fått en hel del uppmärksamhet.

– Efter den senaste tidens händelser med mordet på Einar, händelsen på UKK och alla helgons helgen har flera undrat om jag inte kan lägga upp råden på sociala medier och göra dem tillgänglig för alla.

undefined
Hon har tagit fram en lista med fem handfasta tips hur man ska möta barn när det gäller frågor och funderingar kring döden.

Hon förklarar att råden bygger på hennes egen samt tidigare forskning i ämnet som visar att barn har funderingar och gärna vill bli inkluderade när vuxna pratar om frågor som rör döden. 

– Det är därför viktigt att vi låter barnen få vara med samt att vi lyssnar på dem och deras frågor och försöker svara. Kan man inte svara kan man fråga barnet vad det tror. Det viktiga här är att vi inte undviker ämnet för att vi tycker det är jobbigt själva.

Hon uppmanar oss också att inte använda uttryck som ”somnade in” eller ”gått bort”. Det menar hon kan skapa en otrygghet hos barnet till exempel inför att gå och lägga sig på kvällen för att man kanske aldrig kommer tillbaka, att somna blir synonymt med att dö.

undefined
Rakel Eklund är sjuksköterska samt har doktorerat inom palliativ vård.

Listan är en sammanfattning av en föreläsning i ämnet som hon brukar hålla för sjuksköterskestudenter.

Alla helgons dag är en dag då många går till kyrkogården och tänder ljus och minns sina avlidna släktingar. Hon betonar att om man är död så är man borta för alltid, men man kan minnas på olika sätt.  

Ett sätt är det tända ljuset. Andra sätt kan vara att titta på fotografier, lyssna till ljud- eller videoinspelningar eller ta hjälp av böcker om döendet och döden på olika sätt.

– Det viktiga är att man vågar öppna upp och prata om döden och så tydligt och konkret man bara kan, säger Rakel Eklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!