Forskaren om kejsarsnitt: "Vården är inte jämlik i dag"

Hur kejsarsnitt på kvinnors önskemål hanteras skiljer sig mellan regionerna. "Alla kvinnor ska ha rätt till likvärdig vård oavsett var man bor, men så ser det tyvärr inte ut i dag med kejsarsnitten", säger Uppsalaforskaren Cecilia Ekéus.

Cecilia Ekéus är professor samt programansvarig för barnmorskeutbildningen vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala Universitet.

Cecilia Ekéus är professor samt programansvarig för barnmorskeutbildningen vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala Universitet.

Foto: Privat / Jan Alfredson

Uppsala2024-10-12 16:30

I slutet av 2023 publicerade Socialstyrelsen nya nationella riktlinjer för mödrahälsovård och förlossningsvård, som ger stöd till både vårdpersonal och beslutsfattare. Bland riktlinjerna finns en rekommendation om kejsarsnitt utan medicinska indikationer. 

Dessa riktlinjer fungerar som ett kunskapsstöd och ger tydlig vägledning om vad vården bör eller inte bör erbjuda, även om de inte är juridiskt bindande.

Barnmorskan och forskaren Cecilia Ekéus har deltagit som sakkunnig i arbetet med riktlinjerna.

– Det vi ser är att andelen kvinnor som snittas utan medicinsk orsak skiljer sig mellan olika regioner. Kunskapsstödet är en frivillig vägledning för vården, men det är fortfarande upp till den enskilde läkaren att bevilja ett önskat snitt eller ej.

UNT gjorde en egen enkät i Facebook-gruppen "Rätten att välja kejsarsnitt", som har runt 7 500 medlemmar. 

Vi ställde frågan: Vad använde vården för argument när du önskade kejsarsnitt? Cirka 500 personer svarade.

60 procent av kvinnorna fick höra att kejsarsnitt är mer riskfyllt. 21 procent fick svaret att vaginalt är bättre för bebisen och resten fick olika svar där vaginal förlossning framhålls. 

Socialstyrelsens kunskapsstöd visar dock att det inte är så enkelt. Det finns risker med båda förlossningssätten och dessa är mycket individuella. 

– Ett kejsarsnitt ökar, precis som vid alla operationer, risken för stor blödning, infektion och blodpropp, men också vissa problem vid nästkommande graviditeter. Vaginal förlossning ökar risken för bristningar i underlivet och svårigheter att förlösa huvudet. Man måste väga in alla för- och nackdelar när man planerar en förlossning, säger Cecilia Ekéus och tillägger:

– Moderns oro, ålder, BMI och tidigare förlossningsutfall är viktiga att ta hänsyn till. Det går inte att enkelt säga att det ena är mer riskfyllt än det andra. De psykiska riskerna är viktiga att ta med i beräkningen. Rädsla och ångest ger inte bra förutsättningar inför en förlossning. 

undefined
I kunskapsstödet framgår det att regioner resonerar olika kring hur man ska bevilja kejsarsnitt på kvinnans önskemål.

En aspekt som sällan tas upp är kostnaderna för vården. Enligt Akademiska sjukhuset är kostnaden en viktig aspekt, kejsarsnitt kräver betydligt mer resurser. 

– Ingen ska tvingas till en vaginal förlossning, om det inte finns klara anledningar. Besluten om kejsarsnitt på kvinnans önskemål borde baseras på samma kunskap, i alla regioner. Alla kvinnor ska ha lika förutsättningar oavsett var man bor, avslutar Cecilia Ekéus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!