Forskaren: Sprängdåd är ofta en markering

Sprängningen i Kapellgärdet kan mycket väl handla om en markering. Det tror Sven Granath, forskare i kriminologi på Stockholms universitet.

Sven Granath, kriminolog vid polisen och forskare i ämnet på Stockholms universitet.

Sven Granath, kriminolog vid polisen och forskare i ämnet på Stockholms universitet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala2023-01-18 12:00

Strax efter klockan halv fem tidigt i söndags morse fick polisen ett larm med anledning av en explosion på Portalgatan i stadsdelen Kapellgärdet i Uppsala. Polisen misstänker att det var en handgranat som exploderat, men det är inte bekräftat. Polisen arbetar med flera teorier kring motiv och gärningsperson.

undefined
Sven Granath, kriminolog vid polisen och forskare i ämnet på Stockholms universitet.

Sven Granath är kriminolog på polismyndigheten men också forskare i kriminologi på Stockholms universitet. Han berättar vad som generellt brukar vara bakgrunden till denna typ av brott:

– Typiskt sett så finns det två motiv. Antingen vill man få någon att betala pengar man anser att den är skyldring, i illegal ekonomi. Så man markerar att personen måste betala. Det andra är att man vill få tag på en person man vill konfrontera, men personen kommer inte fram. Då markerar man en adress person har koppling till. Sen finns det andra motiv. Det sker oftast inte för att skada någon, det är mer en markering.

Varför sker det explosioner och sprängningar i bostadsområden?

– För att markera måste det finnas en koppling till personen, det är oftast i privatbostäder. Det kan vara att en närstående bor där. Ibland kan det vara en adress som inte är aktuell längre, man kanske inte har jättebra information. 

I vilken miljö sker generellt denna typ av händelser?

– Miljöer där sådana här konflikter uppstår är oftast större städer, där det också finns en betydande narkotikaekonomi. Det är inte samma sak i småstäder eller landsbygden.

Varför anfalla byggnader och inte konfrontera personer direkt?

– Om det handlar om utpressning till exempel, då vill man inte skada personen för då kan den inte betala. Då markerar man istället.

Vad brukar följderna bli?

– Det kan vara väldigt olika. En del löser nog problemen på sitt sätt, väljer att betala. Men vid utpressning går många faktiskt till polisen. Andra reagerar nog tillbaka. Men det är svårt att veta exakt hur vanliga olika konsekvenser är.

undefined
Polisen misstänker att det var en handgranat som exploderat, men det är inte bekräftat.

I en tidigare intervju med UNT berättade Kristofer Lundstedt, tillförordnad lokalpolisområdeschef, att polisen arbetar utifrån flera teorier om sprängdådet i Kapellgärdet. Polisen kan inte bekräfta något men några teorier är nätverksbrottslighet eller grovt organiserad brottslighet. Det finns i nuläget ingen misstänkt och en teknisk undersökning görs för att ta reda på vad det var för vapen som användes vid sprängdådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!