Det har funnits en kritik mot att kommunernas egna befolkningsprognoser när de slås ihop ger en mycket större befolkningsökning än vad SCB räknar med för hela landet. Men de kommunala prognoserna är bättre än sitt rykte, enligt Jan Amcoff, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet. Han har tillsammans med sina kolleger för Kommuninvests räkning gjort en utvärdering av hur pass väl de tidigare prognoserna har stämt med verkligheten.
– Preliminärt ser det ut ser ut som om kommunernas prognoser stämmer lite bättre när man jämför med de kommunprognoser som SCB gör, säger Jan Amcoff.
I underlaget ingår befolkningsprognoser mellan 2010 och 2022 för de 30 största kommunerna i landet, utom Gävle, Växjö, Solna och Luleå som inte skickade in sina prognoser. Jan Amcoff gjorde sedan en statistisk analys av hur väl prognoserna stämmer med det verkliga utfallet fem respektive tio år efter att prognosen gjordes.
Slutsatsen är att felet fem år efter att prognosen gjordes ligger mellan 1,7 och 1,8 procent. Tio år framåt har kommunerna ett fel på drygt 3 procent. I genomsnitt har kommunerna överskattat befolkningen med 0,3 procent efter fem år och underskattat sin befolkning med 2,2 procent tio år framåt i tiden.
I en internationell jämförelse är det ett mycket bra resultat, enligt Jan Amcoff.
– Jag tror att det beror dels på att vi har bättre registerdata i Sverige än i många andra länder. Kommunerna har också bättre lokalkännedom när de gör sina egna prognoser jämfört med i andra länder där det ofta är den centrala statistikmyndigheten som gör de lokala prognoserna, säger Jan Amcoff.
Han säger att en prognos dock aldrig kan bli exakt.
– Man kommer aldrig att kunna pricka exakt rätt. Även kommuner råkar ut för avvikelser som kommer att påverka utfallet. Det kan, som i Skellefteås fall, vara att man bygger en stor batterifabrik på orten. Det omvända kan vara att en kommun råkar ut för en nedläggning av en stor arbetsplats.
Flyktingkrisen och pandemin inträffade under de år ni undersökt. Hur pass rättvisande blir studien då?
– För att kunna svara på det måste man titta på vilka grundantaganden kommunerna gjort. Det är inte säkert att man räknat med att invandringsvågen skulle fortsätta. Den stora invandringsvågen toppade 2015. Därefter har migrationen strypts kraftigt, säger Jan Amcoff.