– Det var supertydligt vad barnen ville. Nästan alla svarade konstigt nog samma sak i sina svar, säger Anna Sarkadi, som är professor i socialmedicin vid Uppsala universitet.
Hennes forskargrupp CHAP, (Child health and parenting), har frågat barn i åldrarna 4–15 år, om sharenting, det vill säga att föräldrar delar bilder eller texter på sina barn på sociala medier.
– Svaren visar tydligt att barnen ville att föräldrarna skulle fråga dem först. Och att föräldrarna också ska lyssna på barnens svar, säger Anna Sarkadi.
Bakgrunden till studien är att två psykologer i forskargruppen, Karin Fängström och Anton Dahlberg, ofta får frågor om hur föräldrar bör bete sig när det gäller att dela foton på sina barn. I samband med vetenskapsfestivalen SciFest på Fyrishov i Uppsala frågade de 68 barn.
– Vi är vana att ställa frågor till barn för att få reda på vad de själva tycker, säger Anna Sarkadi.
Barnen var inte nödvändigtvis mot att föräldrarna la ut bilder på dem, det viktiga var bara att föräldrarna skulle be om lov först.
– Det som kanske förvånar föräldrar mest är att många av de allra yngsta barnen, de mellan 4 och 6 år, också är de som tydligast säger nej till att bli fotade utan lov. Det visar vikten av att tillfråga även mindre barn om saker som berör dem, säger Anna Sarkadi.
Hon påpekar att föräldrar bör ställa öppna frågor till sina barn. Öppna frågor är de som börjar med 'vad' eller 'hur', och som inte kan besvaras med ja eller nej. Får de inga svar bör de undvika ledande följdfrågor. Då är det bättre att test en ny öppen följdfråga så barnet kan uttrycka sina tankar.
Barnen fick svara på frågor om det var okej att föräldrar tog bilder på dem utan lov, ifall de fick skicka foton på barnet till en släkting, eller dela bilder eller text om barnet på sociala medier.
Barnen fick gradera svaren genom att trycka på en arg smiley eller en glad smiley och även ge friare svar.
– Det som barnen tyckte var mest okej var att föräldrarna skickade bilder till släktingar, säger Anna Sarkadi.
Tips till föräldrarna från psykologerna är:
1. Fråga dig själv varför du delar bilden eller informationen om ditt barn.
2. Skulle du själv vilja att någon annan delar något liknande om dig.
3. Bilden kommer bestå digitalt, fundera över om barnet kan skämmas för den i framtiden eller drabbas på annat sätt.