Den slutsatsen drar forskare vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett i en rapport i tidskriften Case reports in infectious diseases.
– Att veta orsaken till en hjärnhinneinflammation kan ha avgörande betydelse för valet av behandling. Orsakas den av bakterien Rickettsia helvetica vet vi att ett antibiotikum som heter doxycyclin fungerar väldigt bra. Är orsaken ett virus gör däremot doxycyclin ingen nytta, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett.
Sedan länge är det känt att två smittämnen som fästingar kan sprida, borreliabakterien och tbe-viruset, kan orsaka hjärnhinneinflammation. Att en annan ”fästingbakterie”, Rickettsia helvetica, också kan göra det är däremot en ganska ny upptäckt som få känner till.
– Vi har nyligen visat att Rickettsia helvetica-bakterier kan finnas hos fästingar i stora delar av landet, både längs kusterna och i inlandet. Överallt där det finns fästingar med Rickettsia helvetica-bakterier finns en risk att människor smittas vid fästingbett, säger Kenneth Nilsson.
När den unga kvinnan sökte vård vid Akademiska sjukhusets infektionsmottagning hade hon tillbringat cirka en vecka i ett fästingtätt område i skärgården. I ryggvätskeproverna som togs fanns dock inga spår av borreliabakterier eller tbe-virus. Däremot påträffades ett herpesvirus som är känt för att kunna orsaka en form av hjärnhinneinflammation som kallas Mollarets meningit.
– Som tur var nöjde vi oss inte med detta svar. Inom ramen för en pågående studie kring orsaker till hjärnhinneinflammation testade vi också för Rickettsia helvetica. I proverna fanns arvsmassa från Rickettsia helvetica-bakterier. Sedan lyckades vi också odla fram själva bakterien från dem, säger Kenneth Nilsson.
Forskarnas slutsats är att Rickettsia helvetica-infektionen var den viktigaste orsaken till kvinnans symtom, medan herpesinfektionen haft en underordnad eller ingen betydelse alls. Herpesviruset är känt för att kunna ligga latent i kroppen och kan aktiveras av någon annan pågående infektion.
– Eftersom det går utmärkt bra att behandla rickettsiainfektioner är det viktigt att det finns möjligheter till snabb och pålitlig diagnostik av dem för att lindra patienternas symtom och snabba på deras tillfrisknande, säger Kenneth Nilsson.
Vid Akademiska sjukhuset ska inom en snar framtid ett par sådana metoder införas för att underlätta diagnostiken av misstänkta fall.