Forskare varnar för ändliga oljeresurser

Hälften av världens oljereserver är förbrukade och energibehovet ökar. Den varningen upprepade flera forskare i går under en konferens vid Uppsala universitet. Detta trots att oljebolagens statistik visar annorlunda.

Uppsala2005-05-23 19:14
En av föreläsarna vid konferensen om världens oljetillgångar var Kjell Aleklett som är professor i fysik vid Uppsala universitet. Han menar att Opecs officiella statistik visar att de globala oljereserverna är betydligt större än vad de i själva verket är.
- Oljebolagen vill inte visa att de inte klarar att hålla sina oljereserver, säger han.
- Det finns ingen lag som fastställer att de måste tala sanning. De uppger storleken på sina reserver utan att kritiskt granskas.
Tillsammans med flera internationella kolleger har Aleklett bildat organisationen Aspo, som försöker uppmärksamma politiker och näringslivsrepresentanter på hur allvarlig oljesituationen är.
- Vi vill att folk ska tänka efter. I dag finns det 65 oljeproducerande länder i världen. Av dem har 54 redan nått sin maximala produktionsförmåga. Inom ett halvt decennium kommer ytterligare fem att ha nått sin maxgräns. Det är omöjligt att resterande länder ska kunna tillgodose det ökande oljebehovet.

Fortsätter att öka
Alla föreläsare var överens om att behovet av olja kommer fortsätta att öka, framför allt i utvecklingsländerna. I takt med att exempelvis Kinas och Indiens ekonomier växer ökar också deras konsumtion av olja.
- Vi kommer att bli tvungna att anpassa oss, och det kommer vi att klara. Det jag är orolig för är att utvecklingsländerna inte kommer att klara sin energiförsörjning, säger Aleklett.
Problemet är enkelt, men svårlöst. Behovet av olja ökar samtidigt som världens tillgångar minskar.
- Nu letar man efter olja djupt ute i haven. En av de största nya fyndigheterna har man gjort utanför Brasilien. Där har man hittat motsvarande 13 miljoner fat olja. En sådan mängd förbrukas på fem månader, men det tog sex år hitta den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om