Forskare synar alkoholism

Försäkringsbolaget AFA ska satsa 50 miljoner kronor i det största enskilda programmet för biomedicinsk alkoholforskning i Sverige. I en första omgång delar nio forskarlag, varav tre i Uppsala, på 28,5 miljoner.

Uppsala2003-12-02 16:28
Forskargrupperna vid Uppsala universitet leds av professor Lars Oreland vid Institutionen för neurovetenskap, professor Ulf Eriksson vid Institutionen för medicinsk cellbiologi och doktor Ingrid Nylander vid Institutionen för farmacevtisk biovetenskap.
Lars Orelands forskningsprojekt gäller den biomedicinska bakgrunden till alkoholism, i synnerhet vilka ämnen som genom påverkan på genernas aktivitet påverkar halten av enzymet MAO i blodplättar.

Låga halter
Personer som blir alkoholister redan i unga år, så kallade typ 2-alkoholister, brukar ha låga halter av MAO-enzymet i sina blodplättar. Detta tros spegla hjärnans uppbyggnad i områden som påverkar sårbarheten för alkoholberoende.
Medsökande i projektet är professor Jarmila Hallman vid Akademiska sjukhusets psykiatriska klinik och Claudia Fahlke, docent i biologisk psykologi vid Göteborgs universitet.
Ulf Erikssons projekt ska studera alkoholens negativa effekter på embryon och foster. Framför allt kommer han att undersöka möjligheterna att bromsa eller förhindra fosterskadorna med hjälp av så kallade antioxidanter.
Ingrid Nylanders projekt undersöker hur uppväxtmiljön inverkar på hjärnans neurokemi och på benägenheten att utveckla alkoholberoende i vuxen ålder. Projektet är minst lika mycket inriktat på att upptäcka skydds- som riskfaktorer för att utveckla alkoholberoende.

Spetsforskning
Övriga forskargrupper som får anslag från AFA är verksamma i Stockholm, Göteborg och Lund/Malmö.
—Vi vet att alkoholberoende är ett stort medicinskt, socialt och försäkringsmässigt problem. Genom att satsa på svensk spetsforskning hoppas vi på nya genombrott och metoder att förebygga och rehabilitera alkoholmissbruk, säger Gunnar Söderberg, vice VD på AFA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om