51 procent kommer inte att bli någon toppnotering av andelen överviktiga och feta personer i Sverige. Det spår Johan Sundström, som är professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.
LÄS MER: Vi blir tjockare - och mer medvetna
– Den fetmaepidemi som vi sett hos barn och unga har inte hunnit få helt genomslag än i sådana här undersökningar. Fetman kommer att fortsätta öka i takt med att den generationen blir äldre. Genomsnitts-BMI för svenskarna kommer, precis som i USA, att vara övervikt.
Även om den stigande övervikten bland barn enligt nya rön har stannat upp är kampen långt ifrån vunnen, menar han.
– Jag har själv tre barn och det är ju skrämmande hur mycket den generationen sitter stilla framför skärmar. Hela det genomslaget har vi inte sett än, det blir en nagelbitare.
I en pågående studie som Johan Sundström ansvarar för har nästan var fjärde av de slumpmässigt utvalda Uppsalaborna i åldern 50 till 64 ett BMI-värde över 30, som är gränsen till fetma. Studien visar också att det skiljer sig åt mycket mellan olika bostadsområden, och bekräftar därmed andra undersökningar i att hälsa delvis är en klassfråga.
Johan Sundström tror på större ingripanden från samhällets sida för att hjälpa människor att leva mer hälsosamt. Han uppmanar svenska politiker att ta efter framgångsrika försök i andra länder. Läskskatten i USA och Mexiko, som tycks ha minskat läskdrickandet, är ett exempel.
– Vi behöver göra det lätt att äta rätt. Precis som vi har hög skatt på alkohol och tobak för att skydda människor behövs skatt på onyttig mat. I alla fall om vi på allvar vill rädda folk från folkhälsosjukdomar.
För alla är inte övervikt farligt. Men övervikt, och särskilt fetma, innebär klar ökad risk för i synnerhet hjärt- och kärlsjukdomar. Om BMI fortsätter att öka i dagens takt kommer alla hälsovinster av svenskarnas minskade rökande att vara bortsopade inom femton år, enligt Johan Sundström.
– För unga vuxna är det i snitt lika farligt att vara överviktig som att röka en till tio cigaretter om dagen. Att vara fet är lika farligt som att röka mer än 10 cigaretter dagligen.
elin.sandow@unt.se