Forskare skyldig till fusk

En forskare vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Etiska tillstånd som krävdes fanns inte.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-03-11 16:10

UNT har tidigare rapporterat om forskaren som anklagats för att ha bedrivit forskning på patienter utan att fullt ut ha de etiska tillstånd som krävs.

Uppsala universitet har nu kommit fram till att forskaren gjort sig skyldig till så kallad vetenskaplig oredlighet, forskningsfusk, i ett av fallen.

Felet begicks när forskaren testade en ny undersökningsmetod för att fastställa kvalitén på organ före och efter operation. Projektet inleddes innan det hade gjorts någon etikprövning. Något som skulle ha väntats in.

Bland annat ansåg en professor vid Karolinska Institutet som deltog i utredningsarbetet att forskaren "tveklöst" skulle ha haft ett tillstånd, något som söktes och beviljades först i efterhand.

Eftersom forskaren enligt Uppsala universitet dessutom har varit medveten om bristerna har hen brutit mot universitets regelverk.

Om det här kan få konsekvenser för forskarens fortsatta anställning har UNT inte lyckats få besked om. Utredningsgruppens rapport har lämnats över till Akademiska sjukhuset.

Eftersom forskaren enbart har sin anställning där kan inte universitetet besluta om några konsekvenser. En ovanlig situation, enligt Per Abrahamsson, akademiombudsman vid juridiska avdelningen.

– Mig veterligen är det här första gången vi har ett redlighetsärende för en person som inte är anställd vid universitetet. Totalt har vi väl historiskt haft en till två utredningar om året. Hur de har utfallit är lite olika. Så det är inte jättevanligt.

Ingen av patienterna har eller ska ha löpt någon risk för att komma till skada till följd av misstaget, enligt Uppsala universitet.

Det här fallet går inte ens att jämföra med till exempel det uppmärksammade Macciarinifallet vid Karolinska Institutet, menar Per Abrahamsson.

– Man måste titta på vad det är som har hänt. Den här forskaren hade missat att begära tillstånd, något som hen senare fick. Men självklart ska man följa reglerna. Men det här är långt, långt ifrån KI-dignitet.

Uppsala universitet skriver i beslutet att man ska genomföra utbildnings- och informationsinsatser för att tydliggöra vikten av att tillstånd inhämtas innan forskningsprojekt startas.

UNT har sökt forskaren. I ett mejl skriver hen:

"Det råder olika syn på detta ärende. De facto har regeringen tillsatt två utredningar, den ena om gränsdragningen mellan vård och forskning för att bringa klarhet i var den ska gå. Den andra utredningen om hur fuskanklagelser ska hanteras mer rättssäkert. Jag vill tacka alla kollegor, vänner, familjen och patienter för ert fina stöd i denna process."

Det här är forskningsfusk

I Uppsala universitets regelverk kan vetenskaplig oredlighet avse:

1. Förfalskning och fabrikation

2. Plagiering

3. Obehörigt användande av information given i förtroende

4. Oberättigat hävdande av författarskap

5. Underlåtelse att följa vedertagna rekommendationer om inhämtande av tillstånd från berörda myndigheter, till exempel etikkommittéer för humanforskning och djurförsök, isotopkommittéer, Datainspektionen, Läkemedelsverket m.m.. För ansvar krävs att oredligheten har begåtts uppsåtligen. Det är denna punkt forskaren gjort sig skyldig till.

Källa: Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!