Forskare oense om vargfrågan

Forskare vid bland annat Artdatabanken, SLU, uppmanar regeringen att skyndsamt se till att föra in friskt blod i vargstammen. Den nyligen genomförda licensjakten kallas för ett hasardspel med en hotad population. Men vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen finns andra SLU-forskare som tvärtom menar att jakten var bra.

Uppsala2010-02-01 09:03
Johan Bodegård, chef för Artdatabanken, säger att forskarna anser att den stam på 210 individer som satts upp som ett tak de närmaste åren är alltför liten.
- Det är en extremt liten population med tanke på att den dessutom är starkt inavlad. Det finns en stor fara att den kan försvinna helt eftersom den är känslig för smittsamma sjukdomar. Det skulle kunna slå ut hela populationen väldigt fort.

"Den enda verkningsfulla åtgärd som kan vidtas för att råda bot på inavelsproblemet är att se till att nytt genetiskt material kommer in", skriver de sju forskarna från Artdatabanken, Lunds och Uppsala universitet, Centrum för biologisk mångfald och Naturhistoriska riksmuseet. De menar att det var fel ordning att först genomföra jakten innan man ens prövat om det går att få in nytt blod. Forskarna fortsätter med att uppmana regeringen att nu "skyndsamt se till att friskt blod förs in genom aktiva åtgärder så som riksdagen beslutat om."

Samtidigt påpekar
de att det saknas forskning som stöder argumentet att licensjakten skulle leda till större acceptans för varg hos befolkningen i vargtäta områden. "Som forskare och experter på genetik, ekologi och naturvårdsbiologi kan vi inte bedöma om just licensjakt leder till ökad acceptans för vargen... Ur naturvårdsbiologisk synvinkel är det dock inte försvarbart att börja licensjakt innan det främsta hotet mot vargstammen åtgärdats."
Men vid Grimsö forskningsstation, där man tillsammans med SLU i Umeå, länge forskat på varg och acceptans hos landsbygdsbefolkningen finns en delvis annan uppfattning.
- Det finns inga data som visar på att acceptansen ökar. Men det finns enkätundersökningar som indikerar att det borde vara så. Indirekt finns ett vetenskapligt stöd för detta, säger Olof Liberg forskningsledare på Grimsö och samordnare för vargforskningsprojektet Skandulv.
Han menar att licensjakten var absolut nödvändig och tror att den förutom att öka acceptansen även kan få till följd att tjuvjakten minskar.
- Återigen är det så att det inte finns något vetenskapligt stöd för den uppfattningen. Men det är sannolikt att om det blir en ganska omfattande laglig jakt så minskar tjuvjakten.
Att skillnaden är så stor mellan hur forskarna tänker tror Olof Liberg beror på att Grimsö forskningsstation under lång tid verkat nära landsbygdsbefolkningen i de områden där det finns varg.
- Vi lever med det här hela tiden och möter de här människorna dagligen. Det är nog annorlunda om man sitter på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Han håller dock med sina kolleger på Artdatabanken om att det nu är absolut nödvändigt att få in nytt blod i vargstammen. Men det lär bli ett tufft uppdrag att åstadkomma lokal förankring av flytt av varg norrifrån eller inplantering. Exakt var vargarna kommer att hamna är ännu osäkert.
- Det är inte riktigt beslutat men någon kan hamna i Norduppland. Det är inte omöjligt, säger Olof Liberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!