Forskare och bebisar från Uppsala med i Netflixserie

Uppsalas världsledande spädbarnsforskning visas nu upp på Netflix. Forskaren Gustaf Gredebäck deltar – liksom fyra Uppsalabebisar och deras föräldrar.

Gustaf Gredebäck är professor vid Uppsala barn- och babylab, där man genom teknik som följer de riktigt små barnens ögon- och kroppsrörelser lär sig förstå hur barnen upplever världen. Nu uppmärksammas deras forskning i serien Babies på Netflix.

Gustaf Gredebäck är professor vid Uppsala barn- och babylab, där man genom teknik som följer de riktigt små barnens ögon- och kroppsrörelser lär sig förstå hur barnen upplever världen. Nu uppmärksammas deras forskning i serien Babies på Netflix.

Foto: Mikael Wallerstedt

Uppsala2020-06-24 05:02

Den påkostade Netflixserien Babies handlar om barns utveckling det första året. Det är i ett avsnitt i den som Uppsala barn- och babylab vid Uppsala universitet står i fokus.

– När jag först fick mejl från Netflix trodde jag såklart det var spam. Men de fortsatte att kontakta mig och efter en serie intervjuer på Skype kom de hit och kollade upp vår forskning närmare. Sedan sa de ”vi hör av oss”. Det var lite som en audition, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för labbet, och skrattar.

Det brittiska produktionsbolaget träffade forskarlag världen över, varav en minoritet valdes ut. I december 2018 kom de till Uppsala och filmade nonstop i fyra dagar.

Uppsala babylab är världsledande på att med hjälp av teknik studera hur riktigt små barn upplever och förstår världen. Deras avsnitt handlar om motorisk utveckling och om hur motoriska framsteg även leder till social utveckling.

– Vi har sett att när spädbarn lär sig att exempelvis gripa en sak och interagera med objektet lär de sig också förstå vad andra gör när de griper. Så när den fysiska världen öppnar sig öppnar sig även den sociala världen.

Hur förstår man det på spädbarn?

– Vi leker och visar filmer och mäter var barnen tittar med hjälp av ögonrörelsekamera. Vi kan se att spädbarn tittar där saker ska hända om en stund. Om en vuxen till exempel tar en leksak och för den mot en hink tittar barnet på hinken innan – barnet har alltså en idé om vad som ska ske.

Så spädbarn är smartare än vi tror?

– Ja, mycket. Med den teknik vi har kan vi få en glimt av deras rika tankevärld.

Produktionsbolaget filmade i labbet, dit fyra Uppsalabebisar med föräldrar var inbjudna. De filmade på Carolina Rediviva och i Universitetshuset. Och hemma hos Gustaf Gredebäck i Vattholma.

– De ville ha en hemma hos-känsla och sprang runt och filmade även mina tre barn och min fru. Fast hon klipptes bort. De hade massor med utrustning med sig och satte upp en räls i vardagsrummet för att kunna svepa snyggt när vi spelade sällskapsspel.

Fyra dagars inspelning klipptes ner till 20 minuter. Avsnittet Movement hade precis premiär och ligger ute på Netflix.

– Vi såg det häromdagen och är nöjda, säger Gustaf Gredebäck.

Serien består av tolv avsnitt med lika många teman. Utöver forskningen får tittarna följa femton brittiska och amerikanska barn under deras första år.

-

Här är trailern för serien där forskare och bebisar från Uppsala medverkar:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!