Forskare kritisk mot kommunens badavrådan

Under den senaste veckan har Uppsala kommun gått ut och avrått från bad på flera platser på grund av algblomning. Men Susanna Hajdu, pensionerad miljöforskare, menar att varningarna skapar onödig oro.

Att avråda folk från att bada bara för att det finns tecken på algblomning skapar onödig oro, menar Susanna Hajdu.

Att avråda folk från att bada bara för att det finns tecken på algblomning skapar onödig oro, menar Susanna Hajdu.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-07-28 07:00

Det var när Susanna Hajdu läste i UNT om kommunens avrådan från bad på grund av algblomning som hon började fundera på vilka algarter det rörde sig om. När hon mejlade miljöförvaltningen fick hon svaret att de inte gör någon artbestämning. Något som Susanna Hajdu menar att man behöver göra för att kunna veta om det är farligt att bada.

– Det går inte att avgöra vilka arter det rör sig om och deras olika toxiner bara genom att titta på vattnet, säger hon.

Under veckan har Uppsala kommun avrått från bad på sex platser: Måviksbadet, Borgardalsbadet, Sandviksbadet och de tre baden i Fjällnora. Susanna Hajdu bestämde sig för att själv ge sig ut och ta prover på algerna för att bestämma arterna. Hon hittade arter av blågröna alger, men berättar att det krävs kraftiga blomningar som bildar toxiner för att dessa ska bli farliga.

– Forskning har visat att bara hälften av blomningarna är toxiska. Och det krävs att man får i sig en stor mängd för att det ska vara farligt, säger Susanna Hajdu.

Barn och hundar ska dock vara återhållsamma när det gäller bad på platser med algblomning.

– Barn får lätt kallsupar och hundar dricker gärna vatten med alger. Eftersom de väger mindre behövs det också mindre mängd toxiner för att de ska bli sjuka.

Susanna Hajdu tycker att kommunen i stället för att avråda från bad borde uppmuntra till försiktighet.

– Jag förstår att kommunen kanske inte har resurser att göra artbestämningar och toxintester. Men att avråda alla från att bada bara för att de har sett algblomning skapar onödig oro. Särskilt när det är så varmt och många vill bada.

Daniela Mattisson, inspektör på miljöförvaltningen, berättar att de inte artbestämmer alger eller gör toxintest eftersom det tar lång tid att få provsvaren.

– Läget kan förändras relativt snabbt när det gäller algblomning. Snabbtester är inte så lättolkade och är svåra att använda.

När det gäller kommunens beslut att avråda alla från att bada hänvisar Daniela Mattisson till Havs- och vattenmyndigheten. På sin hemsida skriver de bland annat att: "det är klokt att undvika bad vid kraftig algblomning för att inte riskera att få i sig vattnet". Detta eftersom toxinerna hos vissa arter kan ge negativa hälsoeffekter.

– Så vi avråder alla från bad. Men vi får ta med oss den här frågan, säger Daniela Mattisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om