Det hoppas forskare vid Uppsala universitet och Kinesiska vetenskapsakademin i Beijing, som i facktidskriften Ibis gjort en sammanställning över alla kända fakta kring denna gäckande fågelart.
– Vi har försökt att få en bild av i vilka områden den skulle kunna finnas, men hittills inte har sett den. Vi hoppas att den finns där och att den är mindre akut hotad än den verkar vara, säger professor Per Alström vid Institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet, och Artdatabanken vid SLU.
Att få se en rostfärgad näktergal borde vara alla fågelskådares dröm. Den upptäcktes i Shaanxuprovinsen i centrala Kina sommaren 1905 och sedan döjde det ända fram till 1963 innan den sågs igen – i Malaysia. En dryg handfull senare observationer av rosthättade näktergalar har gjorts i några få områden i Sichuanprovinsen i centrala Kina. Vid ett par tillfällen under vinterhalvåret har den också setts i Kambodja och Malaysia.
Enligt forskarna finns dock många platser där Rosthättade näktergalar skulle kunna finnas. Forskarna hoppas att förklaringen till att den ännu inte observerats där är att många av dessa platser är svårtillgängliga och inte att den står på randen till att utrotas.
Forskarna har också analyserat dna från ett exemplar av en rosthättad näktergal. Den visar att dess närmaste släkting är drillnäktergalen, som häckar i Sibirien och nordöstra Kina, och att den är mer avlägset släkt med vår svenska näktergal.
Fotnot: Hela artikeln i Ibis kan läsas på här