Forskare fick kluriga frågor

Runt 500 sjätteklassare frågade forskare om kluriga problem när frågelådan arrangerade i Universitetsaulan.

Eva Padrajsek pratade om väder och vind för sjätteklassare.

Eva Padrajsek pratade om väder och vind för sjätteklassare.

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2012-10-26 14:58

Meteorologen och forskaren Eva Podgrajsek från Uppsala var en av sex forskare som deltog. Frågelådan vänder sig vetgiriga sjätteklassare. Syftet är att intressera för forskning i unga år. En av frågorna Eva Podgrajsek fick var hur man kan förutsäga väder, ett högaktuellt ämne i höstrusket.

För att kunna göra en prognos används datormodeller. De ser olika ut för olika natur- och landskapstyper och kombineras med lokala väderobservationer, en komplicerad och föränderlig mix.
– Datormodellerna har blivit mycket bättre de senaste 10 - 20 åren. Tre dagars prognoser är i regel säkra i dag och jag tror att SMHI är ganska nöjda med dem, säger hon.

Många tycker ändå att prognoserna inte stämmer. Det tror hon beror på att folk har för höga förväntningar.
– Det går inte att få en exakt prognos. Om det står att det ska vara sol i det område där du bor men är molnigt så kan det var så att solen skiner några kilometer bort mer precist än så kan det inte bli, säger Eva Podgrajsek.

Själv forskar Eva Podgrajsek om klimatförändringar. Det går till på ungefär samma sätt, med datormodeller.
– Jag studerar hur mycket av växthusgasen metan som avges av våra insjöar och hur det kan tänkas påverka växthuseffekten. Man har inte mätt metanets påverkas så mycket ännu och vi hoppas kunna komplettera de klimatmodeller som finns med vår forskning så att de blir bättre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om