Forskare dömer ut vårdorganisationen
Personalen känner inte att de räcker till, anhöriga drar ett tungt lass och de äldre känner sig oroliga och riskerar att hamna i kläm. Forskare menar att vårdorganisationen är dålig för alla parter.
Ingegerd Fagerberg menar att det är för lite personal i dag i förhållande till de behov som finns. Hon förklarar att eftersom vi blir allt äldre hinner många av oss också bli sjuka i slutet av livet. Det innebär att vårdpersonalen fått ett större och tyngre ansvar. Hon anser att det borde vara de äldres sjukdomstillstånd och vårdbehov som bestämmer hur mycket personal som ska finnas inom äldreomsorgen och inte antalet äldre.
—Våra äldreboenden skapades för relativt friska personer men de som bor på äldreboenden i dag har behov av mycket hjälp, säger Ingegerd Fagerberg.
Inre stress
Numera förespråkar kommunerna också att de äldre ska vårdas i hemmen i så stor utsträckning som möjligt och Ingegerd Fagerberg menar att det innebär stora påfrestningar för såväl anhöriga som grannar och personal.
Hon säger att det för personalens del handlar om att de inte räcker till för de mjuka behoven som samtal och promenader. Det skapar en inre stress när de inte känner att de kan leva upp till organisationens krav.
—Organisationen är bräcklig och personalen känner oro för att något allvarligt ska hända, att sjuksköterskan ska befinna sig långt borta och att deras insatser inte ska räcka till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!