Forskare: Därför anläggs skolbränder

Att de två tjejer som misstänks för branden i Gottsunda inte var elever på skolan är inte överraskande. Det säger Hans Ekbrand, som forskat om motiven bakom skolbränder.

Motiven bakom skolbränder har ofta ingen tydlig koppling till skolverksamheten.

Motiven bakom skolbränder har ofta ingen tydlig koppling till skolverksamheten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-10-12 07:00

De två minderåriga tjejer som misstänks ha anlagt branden på Gottsundaskolan greps av polis i skolans entré strax före klockan 3 natten mot måndag. Senare på måndagen blev det känt att tjejerna inte är elever på skolan. Hans Ekbrand är lektor vid Göteborgs universitet och har forskat i varför ungdomar anlägger skolbränder. Han är inte förvånad över att tjejerna inte själva gick på skolan.

– Det vi kunde konstatera i vår studie var att en relativt liten andel av bränderna faktiskt hade någon tydlig koppling till själva skolverksamheten, säger han.

Hans Ekbrand har tittat på tingsrättsdomar och sett att det finns fyra huvudsakliga motiv bakom anlagda skolbränder. Just vandalism är den vanligaste. I vissa fall handlar det om någon slags hämnd mot skolan, men vanligare är att det inte finns något sådant motiv.

– Snarare är skolan en lokal som råkar finnas tillgänglig. Personerna kan ha vandaliserat även annat som kommer i deras väg vid samma tillfälle.

Att hindra skolverksamheten är ett annat motiv bakom bränder. De här bränderna anläggs på dagtid i papperskorgar eller i skåp. I dessa fall är tjejer överrepresenterade, medan killar är överrepresenterade i övriga kategorier.

Ytterligare ett motiv som Hans Ekbrand fann i tingsrättsdomarna är att branden är ett försök att förstöra spår efter inbrott.

– Det är inte ovanligt att personerna varit fulla och till exempel velat få bort fingeravtryck.

Sedan finns även skolbränder som anläggs av unga med psykiska problem. Att tända eld på skolan har då ofta varit ett rop på hjälp. I de här fallen är gärningspersonen nästan alltid ensam och ofta över 18 år. Vid andra motiv bakom skolbränder är det vanligast att minst två personer ligger bakom branden och personerna är också i regel under 18 år.

Men de allra flesta anlagda skolbränder leder inte till någon rättegång. I många fall vet man inte vem som tuttat på. Och i de fall där den misstänkte är under 15 år blir det inte rättegång. Mörkertalet är alltså stort. En väsentlig andel av alla bränder anmäls förmodligen inte heller; många av dem släcks av skolan och rapporteras aldrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!