Församling vill behålla målningar

Norra Hagunda församling säljer sin byggnadsminnesmärkta prästgård men vill behålla väggmålningarna i flygeln som varit församlingshem.

Vänge prästgårds huvudbyggnad och till höger flygeln som använts som församlingshem.

Vänge prästgårds huvudbyggnad och till höger flygeln som använts som församlingshem.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-03-31 10:03

– Vi har vänt oss till länsstyrelsen och begärt att få ta ned de fastskruvade skivor som målningarna är gjorda på, och förvara dem i väntan på en ny församlingslokal. Ännu har vi inte fått något svar, säger Anna Hultquist, ordförande i församlingens kyrkoråd.

Lokalfrågorna i Norra Hagunda har varit föremål för stridande viljor efter att först den gamla kyrkskolan som användes som pastorsexpedition och samlingslokaler inte kunde användas ens efter mögelsanering. Därefter uppstod problem i Jonasgården där ungdomsverksamheten höll till, och även de paviljonger som hyrdes in och ställdes på parkeringen drabbades av fuktskador.

För delar av församlingen blev då prästgården det alternativ som skulle lösa lokalbehoven, ett förslag som andra kraftigt motsatte sig och i stället ville bygga en helt ny församlingslokal. Rivningslov har begärts för gamla kyrkskolan, och i maj hoppas Anna Hultquist att nya moduler för verksamheter och arbetslokaler ska stå klara att använda i väntan på ett nybygge.

I november 2015 tog fullmäktige beslut att sälja prästgården.

– Det finns en köpare som kyrkorådet godkänt. Köparen har inte haft några invändningar mot att målningarna flyttas. Efter påsk kommer förhoppningsvis försäljningen att avslutas, säger Anna Hultquist.

I byggnadsminnesbeslutet om Vänge prästgård från 1993 står att väggmålningarna inte ”får övermålas eller förvanskas”.

– Vad som händer om länsstyrelsen säger nej till att flytta dem vet jag inte. Vi har inte diskuterat det i kyrkorådet. Vi får ta allt i tur och ordning, säger Anna Hultquist.

Fakta Norra Hagunda församling

Församlingen är bildad genom en sammanslagning av Ålands, Skogstibble, Läby, Vänge och Järlåsa församlingar med medeltidskyrkor i alla utom Järlåsa som har en 1600-talskyrka. Omkring 70 procent av befolkningen är kyrkotillhöriga.

I Vänge som är administrativt centrum finns kyrkskolan och Jonasgården som inte längre används och den gamla prästgården som byggnadsminnesförklarades 1993. Till prästgården hör en flygel som använts som församlingshem. En flygel, tiondeboden och ett uthus har stått oanvända.

Ålands, Järlåsa och Vänge kyrkor kan inte användas på grund av fukt- och andra skador, Läby kyrka är färdigsanerad. I Skogstibble kyrka har inga miljöproblem hittats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om