Försäkringsläkare i Uppsala kan mista jobbet

Försäkringskassan i Uppsala län vill att en försäkringsläkare, Leif Elinder, ska avskedas. Konflikter om sjukskrivningar ligger bakom den mycket ovanliga åtgärden. Men arbetsrättsjuristen Anna Asplund anser att kritiken mot läkaren behöver bli mer konkret.

Uppsala2005-12-07 05:41
Länsdirektör Eva Maria Magnusson har i en anmälan till personalansvarsnämnden på Försäkringskassan begärt att Leif Elinder ska avskedas. Bakom ligger olika syn på vilka krav som ska ligga till grund för sjukskrivning.
I anmälan heter det att Elinder en tid saknat stöd för sitt sätt att arbeta som försäkringsläkare. Hans kolleger uppger att hans bedömningar i mycket stor utsträckning avviker från övriga läkares.

Står för sina åsikter
Det handlar främst om psykiska och psykosociala sjukdomar, till exempel utmattningssyndrom och utmattningsdepression. Elinder har själv tidigare gett uttryck för sin uppfattning i den frågan.
—Mitt fackförbund har sagt att jag inte ska uttala mig i det pågående ärendet, men jag står för de åsikter jag gått ut med, säger han.
I en debattartikel i augusti i år skrev han att de höga sjuktalen i landet beror på flathet hos läkare och slentrian hos Försäkringskassan. Obehag kan inte klassas som sjukdom, skriver han.
Grunden är att han bara godtar objektivt iakktagbara sjukdomsförändringar som grund för sjukskrivning. Sådana finns långt ifrån alltid för dem som mår dåligt psykiskt.

Allvarlig situation
Eva Maria Magnusson vill inte kommentera ett ärende som rör en anställd. Leif Elinder har en halvtidstjänst som försäkringsläkare i Uppsala.
—Men det är naturligtvis allvarligt när det gått så här långt. Och självklart är det något vi försökt att rätta till med alla medel.
Hon säger att det i allmänhet bara är patienten som blir lidande när Försäkringskassan och sjukvården hamnar på kollisionskurs.
—Att göra bedömningar om rätt till sjukpenning är mycket svårt, speciellt när orsakerna är psykiska eller psykosociala. Därför har vi en likabedömningsgrupp i svåra ärenden, där flera läkare försöker få en gemensam bild, säger hon.
Hon anser också att forskningen gått framåt vad gäller sjukdomar som utmattningssyndrom.
—När det utmattningssyndromen ökade som mest i slutet av 1990-talet visste man inte lika mycket. Då skulle man vila upp sig länge, men nu vet vi att långa sjukskrivningar inte är av godo för att bli frisk, säger hon.

Avgörande efter nyår
Nästa vecka kommer förhandlingar mellan Försäkringskassan och läkarfacket att äga rum. Personalansvarsnämnden har ett sammanträde 19 december.
—Då kommer inte detta att tas upp. Vi tycker inte att någon ska behöva avskedas fem dagar för jul, säger Anna Asplund, arbetsrättsjurist på nämndens kansli.
Möjligen tas ärendet upp i januari. Men Anna Asplund har begärt kompletterande information från Försäkringskassan i Uppsala.
—Det man hittills skickat in säger mig ingenting, det finns flera luckor i resonemanget. Anklagelserna mot läkaren måste konkretiseras för att kunna ligga till grund för avsked, det kan jag säga redan nu.
Och arbetet med att göra detta pågår just nu, säger Eva Maria Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om