Försäkringskasseläkare fick sluta
Försäkringsläkaren Leif Elinder i Uppsala har slutat sin tjänst på Försäkringskassan. Inför hot om avsked kom han överens med arbetsgivaren om att mot ekonomisk ersättning lämna sina uppdrag från 1 mars.
Elinders uppfattning, som han också offentliggjort i debattartiklar, är att det finns en flathet bland läkare och inom Försäkringskassan när det gäller psykiska och psykosociala sjukdomar som kan leda till utmattningsdepression eller utmattningssyndrom.
"Obehag är ingen sjukdom", enligt Elinder som bara tolererar objektivt iakttagbara sjukdomsförändringar som grund för sjukskrivning.
Med sin inställning var han ofta oenig med sina kolleger. Vid svårare sjukskrivningsärenden tillämpas så kallade likabedömningsgrupper där hans åsikter ofta avvek från de övrigas. Situationen blev till slut ohållbar.
Personalansvarsnämnden på Försäkringskassan ville ändå försöka undvika ett avskedande och inledde förhandlingar med läkaren och hans fackliga företrädare.
— Ett sådant här ärende, när arbetsgivaren och den anställde har olika uppfattningar om hans yrkesroll, skulle bli mycket krångligt vid en tvist i arbetsdomstolen, säger Anna Asplund, arbetsrättsjurist på Försäkringskassan i Stockholm.
— Det skulle kosta både tid och resurser för oss. Dessutom skulle han ju bli kvar med lön under hela processen. En uppgörelse var därför att föredra, säger hon.
UNT har varit i kontakt med Leif Elinder som inte vill kommentera uppgörelsen med hans förre arbetsgivare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!