Försäkringskassan flyttar ut

Längre resväg och sämre villkor blir verkligheten för många av de 200 personer som ska bort från Försäkringskassan i Uppsala län. Myndigheten hoppas klara nedskärningarna utan uppsägningar men i dagsläget väntar 51 personer fortfarande på besked om nytt jobb.

Uppsala2007-11-07 00:01
I nästa vecka invigs Försäkringskassans lokala försäkringscenter (LFC) i Uppsala. Enheten har 158 årsanställda. I länets övriga kommuner planeras för lokalkontor och totalt kommer cirka 200 personer att jobba på Försäkringskassan i Uppsala län, jämfört med 400 för ett år sedan.
Som UNT tidigare berättat får Uppsala behålla ärenden där handläggaren behöver ha täta kontakter med försäkringstagaren. Mer rutinartad handläggning, till exempel bostadsbidrag och föräldraförsäkringen, flyttas till nationella försäkringscenter.

Principen för omorganisationen är att handläggarna följer med sina ärenden. När dessa flyttas flyttar också handläggaren. Men det kan vara svårt att lösa när vissa ärenden nu ska hanteras i exempelvis Östersund.
- Regeln är att man ska ha maximalt tolv timmars arbetsdag, inklusive resor, säger Mathias Buskas, tf personalchef för Försäkringskassan i Uppsala län.
Efter beskedet om ny organisation i mars har många yngre på Försäkringskassan sökt sig till andra jobb. Av dem som återstod nu i höst, och vars ärende inte ska finnas kvar i Uppsala, har 81 personer fått en ny placering.
- 63 har fått jobb på det nationella centret i Sollentuna och 18 personer i de telefonicenter som upprättas i Västerås och Gävle. Kvar finns 51 som inte placerats eller vars ärende inte handläggs inom rimligt avstånd, säger Mathias Buskas.

Han understryker att det inte betyder att de kommer att sägas upp.
- Nej. Nu vidtar steg 2 där vi försöker matcha dem mot vakanser som finns på flera håll. Vi kommer också att ha en resurspool kvar i Uppsala under en tvåårsperiod. Där kan ett antal som fortfarande väntar på placering finnas tillgängliga.
- I slutändan kan det bli en viss övertalighet, men den behöver inte bli så stor.
Utöver detta, som gäller försäkringssidan, kan det också bli tal om minskningar av administrationen på LFC men där är ingenting klart ännu.

Av de fackliga organisationerna som är inblandade, akademikerna (Saco) och statstjänstemännen (ST), är Saco i stort nöjt med hanteringen från arbetsgivaren.
- Det är en stor förändring och Uppsala har förlorat mycket. Men utifrån verkligheten har det hanterats föredömligt av länsledningen, säger Birgitta Eklund, Sacorepresentant i Uppsala.
Men akademikerna är också överrepresenterade i den grupp yngre anställda av vilka en del redan sökt sig vidare på arbetsmarknaden. Bland dem som flyttats och väntar på besked är de flesta ST-medlemmar.
- Det kanske inte blir så många övertaliga till slut, men medaljen har definitivt en baksida, säger Christina Eklöf, arbetsmiljöansvarig på ST, avdelningsstyrelsen.

Hon säger att många nu omplacerats till jobb just innanför 12-timmarsgränsen. En stor andel är också kvinnor över 50 år som hon menar har svårt att hitta alternativ på arbetsmarknaden.
- Omorganisationen ger en helt ny social situation för gruppen. Dessutom får man i praktiken en lönesänkning eftersom resebidrag bara ges en kortare period, säger Christina Eklöf.
BAKGRUND
Försäkringskassan organiseras med 60 Lokala försäkringscenter och lokalkontor i varje kommun. Kommande vår inleds satsningen med nationella försäkringscenter (NFC) på pilotorten Örebro. NFC kommer att handlägga tidig bedömning av sjukfall (under 30 dagars sjukskrivning), arbetsskador, föräldraförsäkring, bostadsbidrag och ålderspension. Under hösten etableras också fyra nationella telefonkundtjänster med utökade öppettider, i Stockholm, Lidköping, Gävle och Västerås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om