Sabina Hassan arbetar som vårdbiträde på Årstagården i Uppsala. För sju år sedan höll en äldre kvinnlig vårdtagare på att ramla omkull och Sabina Hassan reagerade instinktivt och tog ett grepp om kvinnans midja och höll henne uppe så att hon inte skulle falla handlöst till marken. Sabina Hassan kände en skarp smärta i ländryggen och smärtan ville inte försvinna. Hon kunde inte arbeta alls.
– Jag kunde inte röra mig, jag kunde inte göra någonting. Smärtan var så hemsk.
Händelsen registrerades som en arbetsskada. I skadeutredningen framgår att hon vid händelsen utsattes för kompressionskrafter i bröst- och ländryggen motsvarande minst ett halvt ton och upp till 840 kg.
Hon blev sjukskriven och var borta från arbetet i tre månader. Efter rehabilitering och vård började hon så småningom kunna komma tillbaka till jobbet. I dag arbetar hon 75 procent, men hon tycker själv att det är för mycket.
– Jag har konstant smärta och jag skulle behöva gå ned till 50 procent. Min sjukgymnast tycker också att jag borde försöka gå ner i arbetstid. Nu måste jag ta ut semester för att kunna vila upp mig när det har varit långa arbetspass. Jag har svårt att sova på nätterna. Jag har lärt mig att leva med smärta, säger Sabina Hassan.
UNT har gått igenom ärendet. Alla inblandade läkare och experter har gjort samma bedömning: Sabina Hassan har fått en arbetsskada och hennes arbetsförmåga är bestående nedsatt med 25 procent.
Sabina Hassans egen läkare, samt en företagsläkare på Kommunhälsan i Uppsala, experter på Uppsala rehabcentrum och en distriktsläkare har utrett skadan.
Även Försäkringskassans egna läkare gör samma bedömning. ”Nedsättningen förefaller vara bestående”, skriver en av de av myndigheten anlitade läkarna i ett utlåtande 2009.
En annan av Försäkringskassans experter gör bedömningen att det handlar om en arbetsskada och att den lett till nedsatt arbetsförmåga med 25 procent. Nedsättningen väntas vara i ”mer än ett år”.
Det innebär att Sabina Hassan har rätt till livränta från den allmänna arbetsskadeförsäkringen. Därmed har hon också rätt till ersättning från AFA Försäkrings arbetsskadeförsäkring genom kollektivavtalet på arbetsplatsen.
AFA Försäkrings expert, professor Olle Nilsson, bedömer i sin utredning också nedsättningen som bestående.
Efter ett försök att gå tillbaka till heltid i december 2008 blev hon helt sjukskriven under en tid. Hennes kropp orkade inte med att arbeta heltid. Läkaren skrev i ett utlåtande efter sjukskrivningen till Försäkringskassan att Sabina Hassan inte kunde ta något heltidsarbete.
Utlåtanden från sju läkare, varav två av Försäkringskassans egna, ger likalydande svar. Sabina Hassans arbetsskada gör att hon har rätt till ersättning.
Ändå har hon det senaste året inte fått någonting från Försäkringskassan och inte heller från AFA Försäkring, eftersom den är beroende av att hon får livränta från Försäkringskassan. Hon nekades alla ersättningar i februari 2010 och har fått avslag på ansökan om livränta, sjukersättning och förlängd sjukpeng.
I stället anser myndigheten att Sabina Hassan ska vända sig till Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan anser att hon kan säga upp sig från sitt deltidsjobb på Årstagården och söka heltidsjobb på den reguljära arbetsmarknaden, alternativt på Samhall eller jobb med lönebidrag.
Maken Shamim Hassan är förtvivlad.
– Sabina har en arbetsskada som är godkänd, till och med Försäkringskassans läkare anser att hon inte kan arbeta heltid. Hon borde ha rätt till ersättning. Men de säger bara nej. Vi köpte hus och flyttade 2006 och vi har barn. Vi får det knappt att gå ihop som det är, säger Shamim Hassan.
Har ni fått någon förklaring från Försäkringskassan?
– Nej. Vi kan inte förstå det. De lyssnar inte alls. Jag kom till Sverige från Bangladesh 1984 men det här är första gången jag känner mig diskriminerad, säger Shamim Hassan.
Sabina och Shamim Hassan har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Uppsala.
På Försäkringskassan vill man inte uttala sig i enskilda fall, men Monika Svanholm, verksamhetschef och expert på arbetsskador, säger att hon tycker att det låter märkligt.
– Har man fått en arbetsskada och en nedsättning av arbetsförmågan som är bestående eller åtminstone bedöms vara i ett år har man rätt till livränta, säger Monika Svanholm.
Försäkringskassan emot sina egna läkare
Försäkringskassans egna läkare gör bedömningen att Sabina Hassan har bestående nedsatt arbetsförmåga efter en arbetsskada. Ändå får hon varken livränta, sjukersättning eller sjukpeng.
Foto: Pelle Johansson
Sveriges äldsta socialförsäkring
En arbetsskada är en skada eller sjukdom som har uppkommit på grund av olycksfall eller på annat sätt orsakats av arbetet.
Om en arbetsskada har gjort att ens förmåga att skaffa inkomst genom arbete blivit nedsatt med minst en femtondel kan man få livränta. Livräntan ska täcka den inkomstförlust upp till 321 000 kronor.
Arbetsskadeförsäkringen är Sveriges äldsta socialförsäkring. Den första lagen kom redan 1901. Lagen om arbetsskadeförsäkring ändrades senast 2002. Den tidigare ordningen med bedömning i två led ändrades till förmån för en helhetsbedömning med ett enhetligt beviskrav. Ändringen motiverades med att tillämpningen hade upplevts som alltför restriktiv.
Källa: Försäkringskassan