På Länsförsäkringar Uppsala har man sett en tydlig ökning av antalet försäkringsärenden som har med bilbränder att göra i länet de senaste åren. Skadechefen Susanne Fagerberg uppskattar att de ökat från runt 55 per år för fem år sedan till omkring 85–90 per år i dag. En del bilbränder beror på fel på bilen, men den största delen, mellan 75–80 procent, misstänks vara anlagda.
– Man kan anta att det är anlagda bränder som utgör en stor del av den här ökningen, säger hon.
Men trots ökningen finns det inga planer på att höja premien för försäkringarna på grund av bilbränderna. Susanne Fagerberg förklarar att just bilbränder står för en mycket liten del av skadekostnaderna i bilförsäkringen.
– De stora kostnaderna är kopplade till vagnskador. Premien är ju en direkt följd av skadekostnaden, men det ska till en kraftig ökning över tid för att det ska få någon inverkan som blir kännbar. Men fortsätter ökningen av anlagda bränder så är det klart att det kommer att påverka premien. Är det dessutom en tydlig koppling till ett visst område kan det dessutom drabba just dessa kunder.
Samma situation är det på försäkringsbolaget If:
– Vi har inte höjt några premier på grund av bilbränder någonstans i Sverige, inte heller i Uppsala. Det finns inte någon planering för att vi ska göra det, det är inte så många bränder att det är ett akut läge, säger Tobias Edlund, presskontakt på If.
Susanne Fagerberg berättar att de fått samtal från förtvivlade människor som hamnar ordentligt i kläm när deras bil blir uppbränd.
– De personliga tragedierna är en olycklig del av det här. Någon har en gammal bil, kanske inte så god ekonomi och har därför valt att bara teckna en trafikförsäkring. Man ser nog inte risken framför sig att bilen skulle kunna brinna.
Bland de bilbränder som blir försäkringsärenden gömmer sig varje år en del försäkringsbedrägerier, någon tänder eld på sin egen bil – eller låter någon annan göra det – för att få ut pengar på försäkringen.
Men att bedrägeriförsök skulle ligga bakom just den senaste tidens bilbränder i Uppsala och Sverige tror man just nu varken på Länsförsäkringar Uppsala eller på If.
– För att man ska hitta försäkringsbedrägeri så måste man utreda fallen. Det har ingen hunnit göra med sommarens fall än, men det är inte så att vi direkt misstänker att de fall som sker nu handlar om försäkringsbedrägerier, säger Tobias Edlund.
– Här handlar det nog om det som har uppmärksammats i medierna, det vill säga att man vill protestera på något sätt, och det är lite annorlunda än ett försök till försäkringsbedrägeri, säger Susanne Fagerberg.